NA24.no

De tapte 7,5 mill. per minutt

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Så lenge børsen var åpen ble formuene barbert. Nå kan de bli saksøkt.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Gründerne av den amerikanske nettgiganten Yahoo, Jerry Yang og David Filo, må ha hatt en av sine dårligste dager på lang tid mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Etter at Microsoft i helgen trakk sitt bud på 47,5 milliarder dollar på Yahoo ble selskapets aksjekurs slaktet med et fall på 15 prosent mandag, det største fallet siden sommeren 2006.

Tapte tre milliarder
De to Standford-studentene som grunnla Yahoo i 1995 fikk også selv merke smellen. Ifølge Bloomberg har Yang 54,1 millioner aksjer i selskapet tilsvarende fire prosent, noe som gjør at han alene tapte 232,7 millioner dollar, om lag 1.180 millioner kroner.

Enda verre gikk det for Filo som har 80,8 millioner aksjer tilsvarende seks prosent, noe som utgjør et tap på 347,6 millioner dollar, om lag 1.760 millioner kroner. Samlet tapte de to altså bortimot tre milliarder kroner eller over 7,5 millioner kroner for hvert minutt den teknologibaserte Nasdaq-børsen var åpen.

Foruten Filo og Yang tapte også åtte andre styremedlemmer rundt 12,5 millioner dollar, ifølge Bloomberg.

Årsaken til det kraftige fallet skyldes utviklingen i vårens store «it-thriller» i USA.

Teknokamp
Den 1. februar kom programvarekjempen Microsoft med et bud på Yahoo. Microsoft bød 31 dollar per aksje noe som ga Yahoo en markedsverdi på 44,6 milliarder dollar.

Styret i Yahoo skrev da at de etter en grundig gjennomgang av budet fra Microsoft konkluderte med at budet ikke reflekterer verdien i selskapet.

I starten av april truet så Microsoft-ledelsen Yahoo med et lavere bud hvis ikke partene kom til enighet i løpet av de neste tre ukene.

Da Yahoo leverte kvartalstall i slutten av april, sa Jerry Yang at han var åpen for alle alternativer, inkludert et salg til Microsoft. Microsoft på sin side sa at det hadde trukket ut mye lengre enn Microsoft er tilfreds med.

Så i helgen dukket det opp et brev til Jerry Yang, skrevet av Microsofts konsernsjef Steve Ballmer der han meldte at Microsoft har trukket budet på Yahoo.

Han skrev også at de tilbød Yahoo-aksjonærene 33 dollar per aksje, men at Yahoo krevde 37 dollar per aksje, en aksjekurs selskapet ikke har sett på over to år, og at Yahoo i tillegg har innledet forhandlinger med hovedkonkurrenten Google.

Selv om tilbudet fra Microsoft var 100 prosent høyere enn aksjens bunnotering det siste året var det altså ikke godt nok til at gründerne ville godta det.

Tirsdag morgen står aksjekursen i 24,37 dollar.

Varsler søksmål
Selv om Yahoo skal være i forhandlinger med andre mulige samarbeidspartnere venter analytikere nå en mengde søksmål fra misfornøyde aksjonærer, ifølge Reuters.

Blant annet gikk porteføljeforvalter Bill Miller hos Yahoos nest største aksjonær, Legg Mason, ut på søndag og sa at han ville vurdert et salg til Microsoft for 34 dollar aksjen.

- Dette kommer til å utspille seg over de kommende månedene og det er fortsatt en sjanse for at Microsoft vil kjøpe selskapet for noe rundt 33 dollar per aksje. Det Microsoft håper på er at Yahoos aksjonærer blir krigerske, sier Todd Dagres hos Spark Capital, ifølge Reuters.

Det er ventet at Jerry Yang skal holde et orienteringsmøte for de ansatte tirsdag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Dette er imidlertid ikke første gang at formuene til duoen har fått seg en real knekk. Under dotcomkollapsen i 2000 forsvant hele 86 prosent av markedsverdien til Yahoo. Før det regnet Forbes formuene til Jerry Yang og David Filo å være på fire milliarder dollar hver. På Forbes siste rikingliste fra mars i år er Yangs formue estimert til 2,3 milliarder dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere