*Nettavisen* Økonomi.

De ukjente CO2-bombene

Miljøvernerne gråter over gasskraft på land. Men det er tyst rundt 45 gasskraftverk til sjøs, som står for 29 prosent av Norges CO2-utslipp.

Gasskraftverket på Mongstad blir rene miljøtiltaket sammenlignet med de mange gassturbinene på norsk sokkel.

NA24 - din næringslivsavis

De fleste plattformene produserer strøm til eget bruk med små gassturbiner. Disse turbinene utnytter mye mindre av energiinnholdet i gassen enn store gasskraftverk på land, skriver Aftenposten.

Disse gasskraftverkene produserer 8- 10 TWh elektrisk energi, og det er omtrent fire ganger så mye som kraftverket på Mongstad skal produsere, ifølge NVE. Samlet står olje-og gassutvinningen for nær 30 prosent av Norges CO2-utslipp. Gassturbinene alene slipper ut 9,8 millioner tonn CO2, ifølge SFT. Gasskraftverket på Mongstad vil til sammenligning øke Norges utslipp med snaut 1 million tonn CO2.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken mener at utslippene fra sokkelen bør reduseres. Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom mener at elektrifisering av sokkelen er det viktigste vi kan gjøre for klimaet.

- Vi ønsker ikke å bygge ut vindkraft for å gi folk billigere strøm, men for å kunne bruke ren energi på sokkelen, sier hun til Aftensposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag