NA24.no

De verste trykkleifene

Sist oppdatert:
Nettavisene har flere stavefeil enn papiravisene. Se her hvem som er verst.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

En undersøkelse utført av medieanalytiker Tommy H. Brakstad viser at nettavisene har flere trykkfeil enn papiravisene.

NA24 - din næringslivsavis

Medieanalytikeren har valgt ut 14 begrep og sett på hvor mange ganger de er stavet feil i landets nett- og papiraviser.

I undersøkelsen kommer Klassekampen verst ut. Avisen er dårligst både på nett og papir, og har stavet ordene i undersøkelsen feil i 17,3 og 14,8 prosent av tilfellene. I motsetning ligger Bergens Tidende på topp med en andel feilstaving på 3,4 prosent, tett etterfulgt av NTB med 3,5 prosent og VG med 3,6 prosent feilstavinger.

-Det finnes så mange gode verktøy for å hjelpe de store mediehusene fra å gjøre åpenbare skrivefeil, at de ikke burde forekomme, sier Brakstad til NA24.

Slurvete
Medieanalytikeren mener det er kapasitet og ressurser som gjør at mediene slurver med språket. I dagens nyhetsverden er det høyt tids- og produksjonspress, noe som fort kan gå ut over språket. Derfor understreker han at journalistene selv er nødt til å gå igjennom sakene sine en gang ekstra. I tillegg er det viktig at desken tar et ekstra ansvar for å kontrollere staving.

Når det gjelder de store forskjellene i undersøkelsen ser han også forskjeller på dem som har få feil sammenlignet med dem som har flere.

-Klassekampen er kanskje mer opptatt av sak enn av godt språk, men jeg kan tendere mot å si at det er slurv, sier Brakstad til NA24.

-NTB bruker mye ressurser og lever av å formidle nyheter. Og fordi de sikter så høyt, overrasker det ikke at de kommer så godt ut i undersøkelsen, sier medieanalytikeren.

-Men det er også interessant å se at en tabloidavis som VG og en regionsavis som BT kommer så sterkt ut i undersøkelsen, sier han.

Tidspress
Brakstad understreker at språket vil være en utfordring i fremtiden. Kampen om tiden blir stadig større når nyhetene skal ut raskere og raskere.

Han påpeker at han synes det er urovekkende at han i undersøkelsen fant ut at det slurves mest i sporten. Han lurer på om sportsjournalistene rett og slett mangler skriftlig kunnskap.

-Men for sportsjournalister kan det til tider være veldig sterkt tidspress, noe som fort kan speiles i språket, sier han.

Bedre enn før
Medieanalytikeren synes det er synd at det slurves så mye som det gjør, særlig med alle verktøyene journalistene har i dag. Men han understreker at det har kommet bedringer, blant annet på nett, siden første gang han gjorde denne undersøkelsen i 2005.

-Jeg ser en bedring på nett, og det er veldig positivt. Det viser at nett tas mer på alvor, sier Brakstad.

Begrepene
Undersøkelsen omfatter følgende begrep: Dessverre, arbeidsom, kontingent, medlemskap, parallelt, rumpe, anerkjenne, areal, innforstått, original, Karibia, potensial, gylden, sette spørsmålstegn, sette et spørsmålstegn.

Brakstad har søkt på den korrekte skrivemåten og den mest vanlige feilstavelsen. På den måten har han funnet frem til hvor ofte ordene er brukt, og hvor ofte de er brukt feil. Søkene er gjort i atekst og sesam.no i perioden 1. januar 2002 til 24. april 2008.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

NA24 er ikke med i undersøkelsen fordi Brakstad har gjort et utvalg blant landets store riks- og regionsdekkende aviser. I tillegg har han plukket ut noen meningsbærende aviser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere