*Nettavisen* Økonomi.

Deler av Göteborg evakuert etter minefunn

Sentrum av Göteborg ble torsdag stengt av etter at en fiskebåt losset en mine på havna i byen.

08.12.05 10:48

- HVis den eksploderer, vil den kunne spre splinter over et stort område, sier informasjonsmedarbeider Anna Rosenberg ved Göteborg-politiet til TV 2 Nettavisen.

Eksperter fra den svenske marinen ble kalt inn for å undersøke minen på havnen i Göteborg. Samtidig sperret politiet av en to kilometer stor sikkerhetssone rundt stedet der minen lå for sikkerhets skyld.

Senere ble sperringene snevret inn til noen hundre meter.

-Marinen mener at så lenge minen ikke blir rørt, vil den ikke eksplodere, sier Rosenberg.

Når ekspertene forsøker å desarmere minen, vil sperrringene bli utvidet.

Trotyl
Trolig dreier det seg om en britisk flytemine fra den andre verdenskrig.

- Marinen mener det er en mine, og at den må bedømmes som skarp. De tror den er britisk, og at den stammer fra den andre verdenskrig, sier Anna Rosenberg.

Dersom det er en britisk mine, inneholder den trolig rundt 150 kilo av sprengstoffet trotyl.

Innbyggere som bor innenfor det avsperrede området blir bedt om å være forsiktige.

-De kan gå ut, men bør ha faste gjenstander mellom seg og havna, sier pessetalsmann Jan Strannegård ved politiet i Göteborg til Expressen.

I trålen
Det var onsdag kveld at fiskeskøyta Rödskär la til kai i havna og ba om hjelp til å få opp trålen fordi den var så tung. Ved hjelp av en truck ble trålen løftet på land og minen ble oppdaget.

Politiet sperret av området, tok bilder som ble sendt til forsvarets tekniske kommando for vurdering. Rett før klokken 02 i natt kom beskjeden om at minen kunne være skarp. Dermed ble sikkerhetssonen utvidet.

Ferger
Sperringene førte til lange køer i morgerushet og kaos på havna.

Stena Lines ferjeterminaler til Danmark og Tyskland er avsperret, det er også fiskehavna, samt flere hovedfartsårer, skriver svenske Expressen.

- Jeg skulle levere 700 kilom røkelaks, men nå kommer jeg ikke fram. Jeg vet ikke hvor jeg skal levere fisken, sier sjåfør Harald Andersson fraKB Fisk til Aftonbladet.

Spøk
Skipperen på båten som fikk minen i trålen, var lenge uvitende om oppstusset den farlige lasten skapte.Etter at minen var frigjort fra trålen, gikk Rödskär til sjøs igjen for å fiske mer.

- Tuller du, eller? lød skipperens reaksjon da han fikk høre om oppstusset fra Aftonbladets journalist.

Selv var han ikke redd for at minen ville eksplodere.

- Absolutt ikke. Jeg kan ikke tro den vil gå av. Den har ligget og rullet på havbunnen siden den andre verdenskrig, så det tror jeg ikke, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag