Dell er nå utro

Før snakket Dell aldri om AMD, men nå er ikke lenger pc-giganten trofast mot Intel.

BARCELONA (Nettavisen): Siden 1984 har Dell vært en pc-leverandør som utelukkende har basert seg på prosessorer fra Intel, selv om AMD de senere årene både har vært konkurransedyktige på ytelse og pris.

Ryktene har likevel dukket opp med jevne mellomrom de siste årene om at Dell skulle begynne med AMD-produkter. Gang på gang har dette blitt tilbakevist.

Ble annonsert tidligere i år
Overraskelsen var derfor stor da det tidligere i år ble klart at Dell ville ta inn AMD i varmen på sine tunge servere. Disse ble gjort tilgjengelig for noen få uker siden.

På stasjonære og bærbare maskiner har det derimot fortsatt vært snakk om at Dell skulle fortsette å være eksklusive på Intel.

Første bærbare med AMD
Alt dette har endret seg denne uken. På mandag lanserte Dell sin første bærbare maskin for bedriftsmarkedet med AMD-prosessor. Latitude 131L er i utgangspunktet en relativt billig maskin, men du kan likevel får den med en ganske kraftig dobbelkjerneprosessor.

Skjermen er ikke så mye å skryte av på 14,1 eller 15 tommer med en oppløsning på småskuffende 1280 x 800 punkter.

Maskinen veier 2,85 kilo, og måler 256 x 265 x 35 millimeter, og i motsetning til andre Latitude-modeller har ikke maskinen track stick.

Prisen blir ikke like hyggelig som ryktene skulle ha det til. I skrivende øyeblikk er maskinen tilgjengelig for like under 6.000 kroner uten merverdiavgift, og er dermed ikke den billigste i Dells portefølje.

Også på stasjonære
Onsdag ble det også klart at AMD er på vei inn i stasjonære maskiner for bedriftsmarkedet. OptiPlex 740 er den første stasjonære maskinen fra Dell som AMD har fått lov til å levere prosessorene i.

- Igjen har vi hørt på kundene våre, og har nå funnet ut at det er tid for å tilby AMD-løsninger, sa Eric Greffier, markedssjef for Dells klientløsninger i Europa.

Utover at maskinene leveres med AMD-prosessorer, er det ikke noe som utmerker seg voldsomt med den nye foretningsserien.

AMD regner med å selge rundt 17 millioner prosessorer gjennom Dell bare i november, og det antas at AMD vil ta store markedsandeler fra Intel nå som de kan selge gjennom Dell. Intel har i dag en markedsandel på rundt 80 prosent.

Anbefaler kraftig maskin til Vista
Eric Greffier gjentok tirsdag for øvrig uttalelsene fra Dell-sjef Kevin Rollins om at Dell anbefalte to gigabyte minne til Windows Vista, selv om Microsoft anbefaler én gigabyte.

- Vurder virkelig to gigabyte minne og et skjermkort med 256 megabyte hvis du vil ha det beste ut av Vista, sa Greffier.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.