NA24.no

Deltidsjobbing ødelegger karrieremuligheter

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)
Norske arbeidstakere tror på deltidsledelse.

En tredjedel av norske arbeidstakere mener en lederstilling kan kombineres med en lavere stillingsbrøk, viser en ny omfattende arbeidsmarkedsundersøkelse. Samtidig mener halvparten at deltidsjobbing ødelegger fremtidige karrieremuligheter.

Les også: Sosiale medier er viktig for Nordmenn

Fire ganger i året tar Randstad, verdens nest største selskap innen rekruttering, bemanning og HR, temperaturen på det internasjonale arbeidsmarkedet. Årets tredje rapport tar for seg deltidsarbeid, likestilling og ledelse. Resultatene fra undersøkelsen viser at nordmenn tror at en jobb som leder ikke nødvendigvis betyr lange dager på kontoret; 32 prosent av norske arbeidstakere mener det er mulig å være leder med deltidsstilling.

- Synet på lederrollen kan være i ferd med å endres. Det ser ut som flere arbeidstakere mener en moderne leder ikke nødvendigvis trenger å være fysisk tilstede eller være tilgjengelig hele arbeidsdagen. Det kan samsvare med synet på lederen som en retningsgiver og strategisk rådgiver fremfor arbeidsleder og kontrollant, sier Camilla Grana, daglig leder i Ranstad i Norge i en melding.

Les også: Flere frykter å få sparken

Kvinner og menn deler synet på deltidsledelse. 32% av norske kvinnelige arbeidstagere og 31 prosent av mannlige arbeidstakere mener det er mulig å kombinere deltid med lederjobb. Norske kvinner og menn har imidlertid et langt mindre positivt syn på å kombinere deltids- og lederjobb enn arbeidstakere i mange andre europeiske land. 43 prosent av danskene og 36 prosent av svenskene mener det lar seg gjøre, mens hele 62 prosent av sveitsiske arbeidstakerne mener sjefen kan gå tidlig hjem fra jobb.

- Den sterke troen på muligheten til å kombinere lederjobb og lavere stillingsbrøk er ikke noe skandinavisk fenomen. I hele verden har arbeidstakere tro på at dette er mulig. I Europa har blant annet sveitserne, spanjolene, polakkene og britene svært sterk tro på deltidsarbeidende ledere, sier Grana i meldingen.

Les også: Nordmenn stiller høye krav til seg selv

Samtidig som det eksisterer et postivt syn på deltidsledelse viser undersøkelsen at en stor andel nordmenn mener deltidsjobbing skader karrieren. Halvparten (50 prosent) av norske arbeidstakere mener en deltidsstilling skader fremtidige karrieremuligeter. Norske menn har et noe sterkere negativt syn på deltidsjobbingens negative virkning på karrieren (52 prosent) enn norske kvinner (49 prosent).

Det er mulig å kombinere lederjobb og deltidsstilling (Europa, topp 5)

 1. Sveits, 62%
 2. Polen, 47%
 3. Spania, 47%
 4. Luxembourg, 45%
 5. Nederland, 45%
 6. Norge, 32%

Det er mulig å kombinere lederjobb og deltidsstilling (Skandinavia, topp 3)

 1. Danmark, 43%
 2. Sverige, 36%
 3. Norge, 32%

Å jobbe deltid ødelegger karrieremulighetene (Europa, topp 5)

 1. Hellas, 69%
 2. Belgia, 57%
 3. Danmark, 54%
 4. Italia, 54%
 5. Luxembourg, 54%
 6. Norge, 50%

Å jobbe deltid ødelegger karrieremulighetene (Skandinavia , topp 3)

 1. Danmark, 54%
 2. Norge, 50%
 3. Sverige, 45%

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere