NA24.no

Demonstrasjonene på Wall Street blir større

Foto: Getty Images/All Over Press
Sist oppdatert:
Flere tusen ventes å slutte seg til demonstrantene på Manhatten søndag.

I 19 dager har amerikanere demonstrert ved børsen i New York, i aksjonen som bli kalt «Occupy Wall Street».

Det blir blant annet demonstrert mot det de mener er en sosial og økonomisk ulikhet, grådighet til store bedrifter og institusjoner, og den påvirkningen pengene til store bedrifter, og lobbyister, har på regjeringen.

- Fra vårt perspektiv, protesterer vi mot den type grådighet som førte til kollapsen i økonomien vår, sier Justin Ruben, ifølge Associated Press. Han er leder for en av orgarnisasjonene som er innblandet i aksjonen, MoveOn.

Les også: Derfor raser unge amerikanere

700 arrestert
Protestene startet i det små 17. september, men har tiltalt i styrke.

Lørdag ble mer enn 700 demonstranter arrestert i forbindelse med en aksjon på Brooklyn Bridge.

Og på søndag er det ventet demonstrasjonen vil bli enda større, ifølge Business Insider. Flere lokale organisasjoner og fagforeninger er ventet å finne vei til Manhattan for å slutte seg til demonstrasjonene.

Protestene har også spredd seg til byer som Washington D.C., Los Angeles, Boston, Chicago og Miami.

«The 99's»
Demonstrantene kaller seg «The 99's» - befolkningen som ikke tilhører den rikeste prosenten av amerikanere. Det har blitt debattert om disse 99 prosentene skal bli nødt til å betale mer i skatt, noe som er en av årsakene til at protestene ble startet.

Den amerikanske økonomien er skakkkjørt og landet lider av enorm gjeld. Mange amerikanere befinner seg nå i en situasjon der de ikke klarer å skaffe seg jobb og sliter med stor gjeld. Dette gjelder spesielt unge amerikanere.

Ifølge Adbusters, er hovedmålet til demonstrantene at president Barack Obama oppretter en kommisjon som skal ha som oppgave å avslutte innflytelsen penger har over representantene i Washington.

Demonstrantene har fått kritikk for manglende fokus og klare krav, men skribent Gleen Greenwald har uttalt at den kritikken er unødvendig.

- Er det virkelig noen som ikke vet hva det grunnleggende budskapet til protesten er? Wall Street oser korrupsjon og kriminalitet, og dens uhemmede politiske makt, blant annet i form av eierskap i politske institusjoner, ødelegger den øknomiske tryggheten for alle andre, har Greenwald uttalt.

Kilder: Business Insider, Wikipedia, Associated Press.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere