NA24.no

Demper dansefeber'n

Sist oppdatert:
Unge vil ikke bli som Idol-Tone. Fornuften tar over for idol-drømmene.

Nå skal de unge redde verden - eller, i hvert fall seg selv.

NA24 - din næringslivsavis

En dansk undersøkelse viser at holdningene blant 9. og 10. klasser har endret seg. Det er ikke lenger glitter, glamour og stjernestatus som frister de unge. De drømmer om å holde på med noe de er flinke til. Det som er viktig er at de ikke faller gjennom.

Superhelt-drømmen
Det viser en rapport om unges utdannelsesvalg, utarbeidet av Center for Ungdomsforskning, gjengitt i den danske avisen Urban.

- De unge velger i stadig høyere grad bort de ville drømmene, og orienterer seg mot det de finner fornuftig og trygt. Der 90-tallet var preget av drømmen om å leve ut seg selv, er realismen i dag blitt mer innbygget i de unges fremtidsplaner, sier lærer og forfatter Noemi Katzenelson fra Center for Ungdomsforskning til Urban.

Les også: Idol-Vivian vekker harme

Dette stemmer godt overens med andre observasjoner.

Det amerikanske reklame- og medietidsskriftet Ad Age skriver at dagens unge er en heltegenerasjon, med planer om å redde verden. Samtidig gjør den amerikanske tv-serien Heroes stor suksess i hjemlandet.

Idealistisk
Her i Norge har man også observert et skifte blant de unge.

- Det er noen trekk ved at vi dyrker det materielle, men det vi ser er at trenden går i en mer idealistisk retning, man ønsker å forbruke med mening, sa Ole Petter Nyhaug, trendanalytiker i MMI Synovate til NA24, rett før jul.

Til Urban sier de unge jentene at de vil bli pedagoger, mens de unge guttene vil bli ingeniører. De tradisjonelle tenåringsdrømmene, som skuespiller og musiker, har falt helt ned på femteplassen på ønskelisten.

79 prosent av de unge sier samtidig at det er viktig at de kan gjøre noe for andre i en jobb.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere