*Nettavisen* Økonomi.

Den dyre boligforskjellen

Eiendomsmeglernes høye honorarer er i vinden. Men ingen roper høyt om Statens dokumentavgift på milliarder av kroner årlig.

Les NA24 på mobil

Mens krangelen om eiendomsmeglernes høye honorarer diskuteres opp og ned, er det ingen som roper opp om Statens dokumentavgift på 2,5 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Dersom du kjøper en borettslagsleilighet for to millioner, så må du betale 430 kroner i gebyr til staten. Kjøper du en selveierleilighet til samme pris, må du betale over 50.000 kroner.

Den store forskjellen skyldes en dokumentavgift på 2,5 prosent av kjøpesummen som må betales ved omsetning av fast eiendom. Avgiften betales av kjøper, og gir staten rundt 4,5 milliarder i årlige inntekter, melder Tønsbergs Blad.

- Dokumentavgiften er i realiteten bare en flytteskatt. Jeg syns det er feil at det skal være så store forskjeller, og det å få fjernet avgiften er blant de tingene vi har øverst på vår agenda, sier advokat i Huseiernes Landsforbund, Anders Leisner til avisen.

Han mener det er altfor dyrt å omsette fast eiendom, men er samtidig redd for at konsekvensen av en slik debatt vil bli at borettslagsleiligheter også må betale dokumentavgift.

Statlige inntekter er i følge finansdepartementet den eneste grunnen til at avgiften opprettholdes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag