Gå til sidens hovedinnhold

Den ene er grei - den andre straffes

Selv etter 18 år behandles norsk laks forskjellig.

- Vi klarer å selge filet til USA, men ikke hellaks for de kundene som ønsker det. Myndighetene har jobbet med dette i mange år, men har ikke klart å få det til enda, sier analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets til NA24.

På flere nettsteder har det de siste dagene vært intervjuer med aktører i USA som ikke kan kjøpe fra Norge fordi de ikke kan levere hel fisk.

«Straffetoll»
I 1991 ble den norske laksenæringen pålagt en «straffetoll» på salg av fersk laks til USA. Dette som følge av at amerikanske myndigheter mente norsk fiskenæring «dumpet» fisk til under produksjonskostnadene på det amerikanske markedet.

- Næringen mener, og har hele tiden ment, at dette er en feilslutning, sier den amerikanske fiskeutsendingen, Børge Grønbech i Eksportutvalget for fisk (EFF) til NA24.

Straffetollen er på 23,8 prosent, pluss en eget subsidieavgift på 2,27 prosent. Totalt er tollen dermed 26,07 prosent. Det er ingen toll på filet, eller frossen laks til USA.

Stor utfordring
- Hva gjøres for å fjerne tollen inn til det amerikanske markedet?

- Dette er et kontinuerlig arbeid fra vår side, sier fiskeriminister Helga Pedersen til NA24, og innrømmer at utfordringen i USA er handelsbetingelsene.

Hun konkretiserer ikke hva «kontinuerlig arbeid» i praksis betyr.

- Ingenting skjer, dessverre, sier DnB Nors Hatlebrekke.

Han sier det ikke er Norge som bestemmer, men kanskje burde vi tilnærme oss problemet på en annen måte enn det som har vært gjort i 18 år.

- Ettersom vi har handelshindringer og har hatt disse i mange år så har vi utfordringer med å tilby de produktene som amerikanerne vil ha, sier han, og legger til at man har mange muligheter om oppdretterne får produsere enda mer og billigere laks.

- Dette kan myndighetene legge opp til om de vil, sier han.

Den enes brød
Laksesykdommer i Chile har gitt Norge opptur for salg av norsk laks til USA. Totalt i andre kvartal er importen av fisk fra Chile til USA redusert med 44 prosent, ifølge tall fra EFF.

Fersk filet, i volum som hel fisk, var i første halvår på 6.975 tonn, mot snaue 1.122 tonn for første halvår i fjor.

I penger utgjør første halvår 546 millioner kroner, mot 163 millioner kroner samme periode i fjor.

- Dette markedet har kommet for fullt på grunn av Chiles utfordringer, sier Grønbech.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus