NA24.no

Den hemmelige milliardæren

Sist oppdatert:
Det mangler en norsk milliardær på lista over Storbritannias rikeste. NA24 har møtt ham i London.

LONDON (NA24): Den ferske oversikten over Storbritannias millionærer og milliardærer – verdsatt i engelske pund – har denne uken vært engasjerende lesestoff, nærmest som en regelmessig orgie i velstand og rikdom. Sett med norske øyne er det ett navn som mangler – storinvestor, styreformann og bedriftsleder Kristian Siem er ikke med på listen. Det er et aldri så lite mysterium.

NA24 - din næringslivsavis

Dersom det stemmer at Kristian Siem (57) er god for 7,6 milliarder kroner, som tilsvarer 638 millioner pund, så burde nordmannen inntatt plass nummer 114 på «The Rich List» som sist søndag for 19. året på rad ble offentliggjort i avisen The Sunday Times.

LES OGSÅ: Se hvor rik Fredriksen er

Hans formue er tidligere publisert i norsk media, men i Storbritannia får han ingen omtale, heller ikke da han bestilte skip for 6,4 milliarder kroner.

- Den listen har jeg ikke tenkt på. Kanskje jeg ikke er rik nok, sier Kristian Siem.

I år var grensen 70 millioner pund, eller 833 millioner kroner, for å komme med på «The Rich List». Altså skulle Siem normalt vært inkludert.

Siem så det suser
For Kristian Siem har de siste årene vært eventyrlige både når det gjelder aktivitet, inntjening og resultater for seg selv og sine aksjonærer. For å bruke et velbrukt og noe slitt uttrykk – Siems selskaper går så det suser.

Holdningsselskapet til Kristian Siem heter Siem Industries Group og er i likhet med flere av hans selskaper registrert på Cayman Islands. Andre selskaper har hovedkontorer i Oslo, Stockholm og London. Siem Industries har store eierandeler i Subsea 7 (45 prosent), Siem Offshore (38 prosent), Star Reefers (72 prosent), Siem Car Carriers (88 prosent), Siem Industrikapital AB (64 prosent), Deusa International GmbH (49 prosent) og Deep Seas Insurance Limited (51 prosent).

Kristian Siem er største aksjonær i oljeservice-selskapet Subsea 7 som stadig leverer sterke resultater. Selskapet har aktiviteter i Nordsjøen, Brasil, Afrika, Mexicogolfen og Australia. Flåten er mer enn doblet på halvannet år. I Siem Offshore har aksjekursen steget over 200 prosent det siste året og Siem er selskapets største aksjonær.

25 år i London
Siem flyttet til London for mer enn 25 år siden. Den gang måtte man søke om valutalisens for alle investeringer ut fra Norge, samtidig som London også da var et senter for shipping og finans.

Han har tidligere uttalt at det i dag ikke er så viktig hvor han oppholder seg, bortsett fra at han har engelsk kone og barn i London.

Forretningsmessig er Siem svært aktiv i Norge. I dag har han tre selskaper notert på Oslo Børs og flere skip under bygging både i Norge og andre land. Siem skatter ikke til Norge og plages heller ikke av 90-dagers regelen som sier at man ikke må være mer enn gjennomsnittlig 90 dager i Norge i løpet av en treårs periode for å slippe skatt.

- Nitti dager er mer enn nok for meg. Jeg trenger ikke engang halvparten, sa Siem til Aftenposten for et år siden.

- Jeg arbeider hver dag for å fylle rollen som bedriftsleder og har gleden av å se resultater når de kommer – også i form av medarbeidere som lykkes og kunder som skryter av våre tjenester. Over mange år er selskapene våre blitt finansiert styrket. Men verdiene vi har skapt er små sammenlignet med verdiskapningen for andre og samfunnet i sin helhet, sier Siem til NA24.

Hagen, Astrup og Stolt-Nielsen
Tilbake til engelske «The Rich List». Alle har vel fått med seg at skipsreder John Fredriksen er på 8. plass med en formue på 41 milliarder kroner. Noen har sikkert også registrert at Camilla Hagen (25), datter til Stein Erik Hagen, har en formue på 225 millioner pund i Storbritannia. Camilla er dermed den nest rikeste blant de under 30 år.

LES MER: Hagen-datter på rikingtoppen

Fire andre nordmenn er også med på samme oversikt. Skipsreder Hans Rasmus Astrup (68), også han bosatt i London, eier i shipping-selskapet Astrup Fearnley Group, er god for 250 millioner pund, i underkant av 3 milliarder kroner. Med det havner Astrup på 288. plass

Brødrene Jacob (44) og Niels (42) Stolt-Nilsen kontrollerer om lag halvparten av selskapet Stolt-Nielsen SA, som vesentlig driver innen shipping og fiskeoppdrett. Med en formue på 1,7 milliarder kroner havner brødrene Stolt-Nielsen på 490. plass over Storbritannias rikeste.

Viser sin rikdom
Det er ikke bare Kristian Siem som unngår omtale i «The Rich List». Tirsdag kunne avisen Evening Standard avsløre et 20-talls billionærer og millionærer som har gjort sitt beste for å unngå publisitet omkring sine opptjente verdier. Siem var heller ikke med på den hemmelige listen.

Holdningen til det å vise sin rikdom i Storbritannia er i ferd med å forandre seg – mot den amerikanske modellen der suksess er noe man ikke nødvendigvis holder hemmelig.

Det er verd å merke seg at tallene som The Sunday Times oppgir er løse overslag, og i mange tilfeller er de også mye lavere enn hva de omtalte personer virkelig har av verdier og formuer.

Gåten delvis oppklart
Sett på bakgrunn av sterk vekst og stor lønnsomhet i Kristian Siems veldrevne selskaper, så er det temmelig opplagt at han er god for langt mer enn 7,6 milliarder kroner som ble antatt for et år siden. Siems reelle formue ville høyst sannsynlig plassert han blant Storbritannias topp 100.

Men løsningen på gåten Siem kan være enkel – Kristian Siem er norsk statsborger som riktignok er bosatt i London, men formelt har han meldt flytting til Sveits. Det opplyser hovedpersonen selv på sine selskapers hjemmesider. Antageligvis er han registrert som innbygger av alpelandsbyen Les Diablerets der han både har hus og er involvert i stedets turistutvikling.

- Nei, det tror jeg ikke er forklaringen, sier Siem.

– Jeg har vært bosatt i London i 25 år, også i henhold til engelske skatteregler. Hvis jeg ved et hell er blitt anonym her, håper jeg ikke NA24 bidrar til å endre på det.

Henstillingen er delvis etterkommet. Vi har ikke alarmert The Sunday Times. Mysteriet omkring Kristian Siem og «The Rich List» er med andre ord bare delvis oppklart.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere