*Nettavisen* Økonomi.

Den lønnsomme restskatten

Penger sedler kroner krone seddel Foto: (DNB)

Smart triks gjør restskatten din lønnsom. Men det haster.

25.05.13 21:32

Betaler du restskatten innen 31. mai koster det ingenting å få restskatt. I tillegg gjør du det lønnsomt.

– Betaler du restskatten for ligningsåret 2012 innen 31. mai 2013 betaler du null i renter for gratislånet staten har gitt deg gjennom restskatten. I mellomtiden har du hatt full råderett over pengene og du tjener i tillegg en hundrelapp eller to i renteinntekter, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i Smarte Penger til Nettavisen NA24.

Dersom du ikke betaler restskatten innen 31. mai løper en rente på hele restskattbeløpet regnet fra 1. juli 2012 til 20. august 2013. Renten er i år på 1,08 prosent.

– Dagens lave rentenivå gjør at det er lønnsomt å få restskatt, sier Pedersen.

Tjener over 700 kroner på restskatt på 20.000
Han viser da til at du kan sette pengene du egentlig skulle betalt i skatt inn på høyrentekonto til en langt høyere rente enn restskattrenten på 1,08 prosent.

– Med en rente på 1,08 prosent etter skatt vil du få høyere rente på en høyrentekonto. Med en rente på 3,5 prosent, får du en rente på 2,52 prosent etter skatt. Noe som er over dobbelt så høyt som den renten du betaler på restskatten. Men det er i praksis bare når det hele er planlagt at der er gunstig å få restskatt. Overraskende restskatter føles ikke lønnsomme, sier Pedersen.

Selv om det i seg selv er lønnsomt å få restskatt, er det enda mer lønnsomt å betale restskatten innen 31. mai. Da slipper du som nevnt å betale rente.

– Dersom vi forutsetter en høyrente på 3,5 prosent vil en person som har fått 20.000 kroner i restskatt tjene 462 kroner i renteinntekter og 246 kroner på å betale innen 31. mai og dermed slippe renter på restskatten, sier Pedersen.

Oppfordrer folk til å bruke ordningen
Den foreløpige skatteberegningen i selvangivelsen din gir en god pekepinn på om man får penger til gode eller må betale restskatt.

– Hvis du betaler det du har trukket for lite i skatt i 2012 innen denne fristen, slipper du renter på restskatten. Vi er opptatt av at folk skal betale riktig skatt, og vil oppfordre skattyterne til å bruke denne ordningen, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet Anette Bjerke.

Tall fra Skatteetaten viser at om lag 753.330 nordmenn får restskatt på i snitt 18.355 kroner.

Mange betaler inn tilleggsforskudd
I fjor benyttet 224 000 lønnstakere og pensjonister seg av muligheten og betalte inn ekstra skatt, eller tilleggsforskudd som det kalles, på tilsammen 11, 8 milliarder kroner før 31. mai.

Kontonummer og KID-nummer som skal brukes ved innbetaling av tilleggsforskudd står i selvangivelsen.

– Dersom det er innbetalt for mye tilleggsforskudd, vil det godtgjøres renter ved tilbakebetaling av tilleggsforskuddet. Fristen for innbetaling av tilleggsforskudd blir ikke påvirket av om man har fått utsatt leveringsfrist for selvangivelsen, hvis man har søkt om dette, sier Bjerke.

For den som ikke overholder forfallsdato for restskatt den 20. august blir det fort dyrt da det blir beregnet en forsinkelsesrente på 8,5 prosent for hele restskattbeløpet for hele perioden 1. juli 2012 til 20. august 2013.

Slik fastsettes renten
– Rentetillegg på restskatt er 1,08 prosent for 2012. Rentesatsen fastsettes en gang i året. Utgangspunktet for rentesatsen er den pengepolitiske styringsrenten som er fastsatt av Norges Bank per 1. januar i det aktuelle året, men reduseres med 28 prosent fordi det etter skattelovens regler ikke er skattemessig fradragsrett for rentetillegg ved skatteavregningen, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten Anne Kirkhusmo til Nettavisen NA24.

Første termin av restskatten forfaller tre uker etter at skatteoppgjøret er sendt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag