NA24.no

Den røde fare

Den kinesiske eksportmaskinen sliter med imaget etter at det har blitt påvist gift i mat, dyrefôr og barneleker. Nå skjerpes kontrollen i Norge.

Kina eksporterte varer for nesten tusen milliarder dollar i fjor. Den største mottakeren var USA, men også Norge kjøper kinesiske produkter som aldri før. Fra januar til mai i år importerte Norge kinesiske varer for 10,6 milliarder kroner. Det er en økning på 22,2 prosent fra samme periode i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det advares nå mot flere kinesiske produkter etter at man har funnet ulovlige og potensielt giftige stoffer i mat, dyrefôr, barneleker og tannkrem. I tillegg holder enkelte andre produkter så lav standard at de fjernes fra markedet fordi de er farlige i bruk.

- Så langt i 2007 er 60 prosent av alle produktene vi har trukket fra det amerikanske markedet produsert i Kina, sier Scott Wolfson i det amerikanske organet som håndterer forbrukersikkerhet til National Public Radio. Han legger til at alle de 24 lekeproduktene som har blitt trukket fra markedet i USA i år har kommet fra Kina.

Dødsulykke
Senest onsdag kom meldingen fra Beijing om at myndighetene har stengt 180 matfabrikker etter at man har funnet «industrielle kjemikalier» i produkter beregnet på mennesker, som godteri, kjeks og sjømat. Ifølge CNN har myndighetene i landet økt sine kontroller for å stoppe bruken av ulovlige og farlige tilsetningsstoffer i mat.

Kontrollene kommer etter en rekke avsløringer om helsefarlige produkter, spesielt i USA:

  • I går meldte New York Times at minst 900 000 tuber kinesisk tannkrem måtte trekkes fra det amerikanske markedet etter at det ble påvist at de inneholdt et virkestoff som også brukes i kjølevæske. Den billige tannkremen hadde blitt distribuert til sykehus, fengsel og andre offentlige institusjoner i tillegg til lavprisbutikker.
  • Denne uken kom også meldingen om at minst 450 000 dekk må trekkes fra markedet i USA etter at to personer omkom i en ulykke som klandres på dårlige kinesiske dekk.
  • Tidligere i juni ble 1,5 millioner lokomotivet Thomas-leketog trukket fra markedet etter at det viste seg at barneleken var malt med maling som inneholdt bly. Disse togene er også solgt i Norge.
  • Tidligere i år ble 60 millioner pakker hundemat trukket av markedet i USA etter at flere hunder og katter ble syke, og minst 16 dyr døde.

Skulle spare penger
Den dødelige hundematen inneholdt importert hvetegluten fra Kina, et vanlig tilsetningsstoff i slike varer. Ved nærmere kontroller viste det seg at hveteglutenet inneholdt melamin, et kjemisk stoff som brukes i produksjon av plast. Det mistenkes at melamin ble brukt for at hveteglutenet skulle fremstå som proteinrikt samt for å spare penger.

EUs organ for matsikkerhet skriver i en rapport at man ikke kan utelukke at melamin har blitt brukt i kinesiske produkter som skal spises av mennesker. EU-kommisjonen har derfor bedt land i EU/EØS, inkludert Norge, om å kontrollere kinesiske råvarer ekstra nøye inntil videre.

Mattilsynet i Norge har nå innført kontroll av alle vegetabilske råvarer til fôr som kommer til Norge fra Kina. Andre land utenfor EU omfattes også av kontrollen, men det er ingen tvil om at det er problemene med kinesiske råvarer som har utløst kontrollen.

Mattilsynet understreker at man ikke har sett tegn til at produkter med melamin befinner seg på det norske markedet.
- Vi ønsker å være sikre, derfor vi har utvidet prøvetaking av disse produktene. Vi ser svært alvorlig på forfalskninger, sier Ingvild Tømmerberg i Mattilsynet til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere