NA24.no

Den skumle proteksjonismen

Foto: Arne Lutro (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Proteksjonisme er gift for verdensøkonomien, og de siste månedene har vært giftigere enn på lenge.

(NA24-KOMMENTAR): Bønder i rike land, sosialister, radikale naturvernere – en rekke grupper gleder seg nå over det som begynner å se ut som et sammenbrudd i de pågående frihandelsforhandlingene i WTO.

Jeg mener historien viser at en fri verdenshandel er en velsignelse, og at det motsatte – proteksjonisme – er skadelig, og endog farlig.

Globalisering og frihandel gir billigere varer og tjenester, og skaper muligheter for at fattige land kan få råd til å gi sine innbyggere et verdig liv. Kinas økonomi har i flere år vokst rundt 10 prosent i året fordi kinesiske varer får tilgang til vestlige markeder. Selvsagt er det store problemer i Kina, men hvordan hadde situasjonen vært hvis landet hadde blitt værende i sin kommunistiske isolasjon, for eksempel fordi Vesten stengte sine grenser for kinesiske varer?

Men frihandel er ikke gitt en gang for alle.

Mange angrep
De siste månedene har det vært mange angrep fra proteksjonister som vil mele kaken for sine velgere eller oppdragsgivere.

I USA har en splittelse i det republikanske partiet til president George W. Bush blitt tydelig den siste tiden. På den ene siden står en businessvennlig fløy som gjerne er relativt liberal i verdispørsmål. På den andre siden den verdikonservative fløyen, som ikke er opptatt av frihandel, og som gjerne lar andre hensyn gå foran åpne handelsforhold.

Den siste fløyen har i det siste slått seg sammen med demokrater, og for eksempel overkjørt presidenten i striden om selskapet Dubai Ports World, som via kjøpet av britiske P&O skulle overta driften av terminaler i seks havner i USA. Her vant dårlig skjulte anti-arabiske holdninger frem i en sak som definitivt vil komme i retur når amerikanske selskaper forsøker å få tilgang til arabiske markeder.

I fjor sørget politisk press for å stanse en kinesisk overtagelse av oljeselskapet Unocal, og nylig ble et forslag om straffetoll på kinesisk import i siste sekund utsatt i det amerikanske senatet.

I Europa har man innført straffetoll på import av klær og sko fra Asia. Og her i Norge kjenner vi jo til den heroiske kampen EU fører for å gi sine forbrukere dyrere laks – for å beskytte produsenter innen EU.

Vi i Norge skal heller ikke slå oss på brystet, for vår landbrukspolitikk er i verdenstoppen når det gjelder proteksjonisme. Heldigvis er vi et så lite land og vårt landbruk så utbetydelig, at saken ikke skaper særlig mye oppmerksomhet internasjonalt.

Kan utviklingen snu?
Nå er det lett å avfeie slike eksempler som avvik fra det som er entydig historisk trend i retning av friere handel og dermed mer samkvem over grensene.

Det er ikke så sikkert, hvis man ser på historien.

I årene etter 1900 ble verdens handel og finansmarkeder i stor grad liberalisert. Optimistene trodde dette ville fortsette å skape stadig tettere bånd mellom nasjonene. Den britiske skribenten, Labour-politikeren og internasjonalisten Norman Angell (vant Nobels fredspris i 1933) argumenterte rundt 1910 for at økt samkvem over grensene kunne ha gjort krig utaktuelt som virkemiddel.

Så kom første verdenskrig og utløste en bølge med proteksjonisme og stengte grenser, noe som herjet vestlige land gjennom flere tiår, naziregimet og en ny verdenskrig.

Poenget er at kampen mellom frihandel og proteksjonisme ikke er avgjort en gang for alle. Det finnes alltid særinteresser som har interesse av å beskytte seg mot utenlandsk konkurranse. Europeiske produsenter av laks til sko har sine folk i EU-systemet, men hvem forsvarer europeiske forbrukere?

Frihandel trenger et prinsipielt og konsekvent forsvar fra politikere og andre som evner å se forbi kortsiktige særinteresser. I vår har disse ikke stått frem.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Stanken fra Stolt
Voksende opsjonsskandale
Møttes for å gå rundt grøten
Venstrevind løyet
Rett venstre fra Brasil
Klart for lønnsfest
Leker ikke butikk
Skit i distriktene, leve sjarken!
Si nei til dyr sparing
Enklest ikke best i politikken
Full fiasko – kjører videre
Heldigvis ble Union nedlagt
Dobbeltmoral i Dagbladet
Himmeltittere og radiolyttere
Juksemaker pipelort
Monstre i styrerommet
Vil gjenta fiaskopolitikk
Det lukter krakk
Selg denne galskapen!
Regjeringen ofrer forbrukerne

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere