NA24.no

Den store eldrebløffen

Foto: Montasje (Scanpix)
Sist oppdatert:
De har banken full av penger og sykehjemsplasser i hopetall. Er ingenting godt nok?

Nyhetsanalyse (NA24): Norges tidligere største avis, VG, har tatt for seg det de mener er «20 år med løftebrudd». Helseministrene fra Grete Knudsen til dagens Anne-Grete Strøm-Erichsen blir hengt ut etter ørene, for å ha sviktet de eldre.

År ut og år inn.

VG trekker frem historien om 100 år gamle Aagot. Hun har ventet ni måneder for å få sykehjemsplass. Løftebruddet går imidlertid på at hun måtte dele rom med en annen kvinne, da hun endelig fikk plass. Er imidlertid Aagots historie representativt for hvordan situasjonen er for de eldre i Norge i dag?

Full eneromsdekning
VG gir egentlig svaret selv.

I sin egen artikkel viser det seg nemlig at eneromsdekningen er på hele 93,3 prosent. For alle praktiske formål er det altså enerom for alle i eldre-Norge.

Skuespiller Lise Fjeldstad mener likevel at myndigheten har sviktet de eldre. Hun sier følgende til VG:

- Så til de grader. Det er opprørende og en hån mot de som har stått på for det rike landet vårt, sier 72 åringen.

Apropos rike, så er det jo interessant om å sjekke opp om de eldre også tar del i rikdommen.

Det er liten tvil om at inntektsutviklingen til de eldre er god. Siste statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at de eldre faktisk var de eneste som bedret reallønnen fra 2008 til 2009. De gode pensjonsoppgjørene de siste årene er årsaken til dette.

Banken er full
Formuesutviklingen er også veldig god.

Det er bare å sitere rett fra SSBs rapport om seniorene:

«Blant norske husholdninger er det ingen som har hatt så gunstig inntektsutvikling de siste årene som eldre seniorer, det vil si de som er 67 år eller eldre.»

Se rapporten selv her

Hvis vi bruker finansformuen, for å se på formuesutviklingen til eldre-Norge, så er det lite tvil om hvem som sitter på pengesekken her i landet. I seniorrapporten heter det:

«Mens median finanskapital for 50-åringene var om lag 160 000 kroner, er tilsvarende beløp 100.000 kroner høyere blant dem som er ti år eldre. Finansformuen fortsetter å øke helt fram til 80-årsalderen, der medianen ligger på over 350.000 kroner».

Dermed har en stor andel av 80-åringene i Norge over 350.000 kroner i banken og/eller i aksjer.

Levealderen blir jo bare høyere og høyere, noe som ytterligere indikerer alt annet enn at det står elendig til i eldre-Norge.

En rask titt på nevnte Fjeldstad, viser at hun ikke har noen grunn til panikk for alderdommen. Hennes formue er på solide 4,4 millioner kroner.

Andre som står frem i VG, indignerte over situasjonen, er Hjalmar«Hjallis» Andersen, Thorbjørn Berntsen, Nils Arne Eggen, langrennskongen Harald Grønningen og tidligere statsminister Kåre Willoch. En kjapp titt på deres formue indikerer heller ikke at de lider noen nød.

Tvert i mot.

Sannheten er at det er de eldre som er rike i Norge. Når det skjer en ulykke, eller at de rett og slett ikke klarer seg alene lengre, så kommer praktisk talt alle sammen til å få seg enerom.

Det er den reelle situasjonen i eldre-Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere