*Nettavisen* Økonomi.

Den svenske stat nektes å bygge bak Slottet

PRAKTEIENDOM: Sveriges ambassadørbolig, Villa Holter, ble bygget i årene 1871-72, for grosserer Adolph Martin Holter fra Drammen. I 1906, ett år etter unionsoppløsningen, ble den kjøpt av den svenske stat. Nå ønsker svenskene å bygge mer på samme eiendom. Foto: Jan-Tore Egge/Wikipedia Commons

Byantikvaren fraråder sterkt et nytt og større tilbygg til den svenske ambassaderesidensen, som våre naboer har eid siden 1906.

07.03.18 11:16

I fjor bestilte Svenska Statens Fastighetsverk en forhåndskonferanse hos Plan- og Bygningsetaten (PBE) for Inkognitogata 27. Det statlige eiendomsselskapet ville blant annet undersøke mulighetene for ombygging til nytt kontor og resepsjon.

Det skriver Estate Nyheter.

Eiendommen huser i dag Sveriges ambassadørbolig, og de forespurte endringene skulle skje i forbindelse med at det svenske konsulatet ønskes flyttet dit.

Kjøpt etter unionsoppløsningen

Den svenske stat kjøpte prakteiendommen i 1906 – året etter unionsoppløsningen. Da ble den opprinnelige villaen fra 1871-72 ombygget til nybarokk stil. Ifølge Byantikvaren har eiendommen svært høy verneverdi. Den ligger dessuten i området bak Slottet, som i tillegg til å være regulert til spesialområde bevaring, er et område med nasjonal kulturminneverdi.

Klikk på bildet for å forstørre.

BAK SLOTTET: Ambassadørboligen (innringet i rødt) ligger like ved Det kongelige slott. Foto: Google Street View

Både gjenoppføring av et nybygg på samme sted, og etablering av et fristilt nybygg, forutsetter dispensasjon fra reguleringen.

– Etter vårt syn vil det foreslåtte gjenoppførte volumet – vist med større fotavtrykk, store glassfelt og et omfattende trappe- og rampeanlegg – fremstå mer dominerende enn det eksisterende lukkede garasjevolumet. Med bakgrunn i reguleringen vil vi sterkt fraråde økt størrelse på nybygg/fristilt paviljong i forhold til dagens fotavtrykk, skriver Byantikvaren til PBE.

- Ikke tilpasset

Planene innebærer altså at eksisterende garasjebygg skal rives, men dette har Byantikvaren ingen innvendinger mot.

– Det nyere garasjeanlegget er i liten grad tilpasset den herskapelige anlagte murvillaen, og ville i dag ikke blitt godkjent. Det nyere garasjetilbygget har i seg selv ingen erkjent verneverdi, og Byantikvaren vil anbefale at tilbygget rives, heter det i brevet til PBE.

Svenska Statens Fastighetsverk ønsker også bruksendring, slik at andre etasje i ambassadebygningen kan benyttes som kontor. I den forbindelse søkes det om å etablere heis innenfor eksisterende bygningsvolum for å sikre tilgjengelighet. Heller ikke dette har Byantikvaren innvendinger mot.

Les flere artikler fra Estate Nyheter her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag