NA24.no

(Montasje)

Denne advarselen koster milliarder

Sist oppdatert:
Jørgen Ole Haslestad mistet seks milliarder på fem minutter.

Et negativt resultatvarsel fra gjødselkjempen Yara får investorene til å kaste ut aksjen på Oslo Børs.

Etter fem minutters handel var aksjekursen til selskapet ned rundt 5,2 prosent til 319 kroner. Dermed forsvant verdier for nesten 6 milliarder kroner på kun noen minutters handel på børsen. I tillegg til at investorene taper penger, rammes også spare- og pensjonspengene til mange tusen nordmenn gjennom ulike fond som har investert i Yara.

Her kan du følge Yaras svalestup

Årsaken til svalestupet er advarselen om at Yara venter svakere resultater i fjerde kvartal, enn det investorene hadde ventet seg.

Dårlige nyheter
En gjennomgang Yara har gjort etter årsavslutningen viser at selskapet forventer et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 3 milliarder kroner. Dette er klart bedre enn fjorårets resultater, som var 1,39 milliarder kroner lavere, men altså langt under markedets forventninger.

En sjekk investorkontakt i Yara, Torgeir Kvidal, har gjort viser at analytikerne i snitt ventet at Yara ville levere et EBITDA-resultat på 3,6 til 3,8 milliarder kroner.

- Selv med en sterk resultatforbedring er Yaras resultat for fjerde kvartal lavere enn finansmarkedets forventninger som følge av nedskrivninger knyttet til Burrup, forsinkelser i leveransene, fasing av salgene i kvartalet og noe høyere faste kostnader enn i tredje kvartal, skriver Yara i en børsmelding.

Full trykk i gjødselmarkedet
Til tross for at investorene var skuffet fredag, er det full trykk i det internasjonale gjødselmarkedet, hvor Yara er en storaktør.

I meldingen skriver selskapet at det globale gjødselmarkedet er stramt med jordbrukspriser på rekordnivå og allglobal gjødselproduksjon prøver å kjøre på full kapasitet, bortsett fra Kina som har innført høye eksportskatter.

Flere detaljer om Yaras resultat for fjerde kvartal vil ikke bli offentliggjort før den planlagte publikasjonen 15. februar, heter det i meldingen.

Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel med over 7.600 ansatte med virksomhet i mer enn 50 land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere