*Nettavisen* Økonomi.

Denne banken vil ikke være billigst

Likevel topper den NA24s lånebarometer. Det utløste bestyrtelse på bankens hovedkontor.

19.09.10 08:02

Torsdag morgen publiserte NA24 en boliglånsrangering for «folk flest» i artikkelen «Her er lånet for folk flest».

Lånerangeringen tok utgangspunkt i en førstegangskjøper med minimalt med egenkapital og en gjennomsnittsleilighet både pris- og størrelsesmessig. Vi tok også for oss et par med god egenkapital på jakt etter en gjennomsnitts enebolig.

Overrasket markedssjef
Det viste seg at Berg Sparebank i Halden i øyeblikket tilbyr landets billigste boliglån for vår unge førstegangskjøper med lite egenkapital. Det utløste reaksjoner på hovedkontoret til Berg Sparebank i Halden.

Allerede onsdag kveld ble NA24s journalist oppringt av bankens markedssjef Anette Henning.

- Hei, jeg har fått nyss i at dere skriver en sak der vi kommer ut med det billigste boliglånet, innleder en tilsynelatende forfjamset markedssjef.

- Det stemmer..

..betingelser
- Eh, vel, er du sikker på det? Jeg mener.., det er knyttet en del betingelser til lånet..

- Ja, vi har tatt med alle typer lån i vår rangering denne gangen, både førstehjemslån, rammelån og vanlige boliglån.

- Åh, det var bra. For du skjønner, for å få dette lånet, som er et førstehjemslån, krever at kunden har spart minimum 30.000 kroner på BSU-kontoen og at kunden er stamkunde, sier Henning.

..flere betingelser
- Jeg forstår. Lånet deres topper uansett rangeringen vår. Dere er billigst, men du høres ikke jublende glad ut?

- Joda, vi er glade, sier Henning som deretter understreker enda et forbehold. - Vi er en lokalbank, så hos oss er det kun kunder i regionen vår rundt Halden og Fredrikstad som får lån.

- Så folk med bostedadresse i et annet fylke kan la være å søke?

Vil ikke være billigst
- Ja, slik er det. Jeg understreker igjen at vi er glad for å toppe listen, men jeg må innrømme at det ikke er noe mål for banken vår å toppe boliglånsrangeringer, sier Henning.

- Hvorfor ikke?

- Det gir seg selv. Vi er en liten bank og de store bankene som Nordea og DnB Nor nyter godt av en mye lavere rente enn oss når de henter penger i pengemarkedet, sier Henning.

- Men dere vil vel være billigst mulig for kundene deres?

- Joda! Vi lover kundene våre å alltid være konkurransedyktig, og i tillegg skal våre lokalkunder få den beste bankservicen som finnes, sier Henning.

Ikke billigst, men konkurransedyktig
Berg Sparebank er ikke alene om å ikke ha som mål å toppe boliglånsrangeringer. I tidligere artikler har både DnB NOR og Nordea uttalt det samme som Henning. Målet er ikke å være billigst, men konkurransedyktig over tid.

Små banker, som altså betaler mer for råvaren i form av høyere rente i pengemarkedet, må velge sine strategier med omhu.

Berg Sparebank satser på å yte den beste bankservice overfor ”egne” innbyggere. I en tidligere artikkel forklarte sjefen i Din Bank, Anne Siri Rhoden Jensen, følgende om hvorfor banken tilbyr landets billigste boliglån til kunder med god egenkapital:

«For å kunne tilby markedets beste boliglånsrenter må vi som liten bank holde en lav risikoprofil. I tillegg baserer vi vår drift på et enkelt produktutvalg og effektive løsninger for kunden. Med en slik profil vil vi kunne tilby våre kunder gode vilkår på utvalgte boliglåns- og innskuddsprodukter over tid»

Les mer om Din Bank i artikkelen Kundene strømmer til lilleputtbank

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.