NA24.no

Denne elefanten skal redde norsk olje

Her får olje- og energiminister Tord Lien planen av Statoils konsernsjef Eldar Sætre på Statoils kontor på Fornebu.
Her får olje- og energiminister Tord Lien planen av Statoils konsernsjef Eldar Sætre på Statoils kontor på Fornebu. (Statoil)
Sist oppdatert:
Kan sikre 50.000 årsverk.

Norsk oljeproduksjon har pekt nedover i årevis. Stadig modnere felt og kutt i oljeinvesteringene er en negativ pakke som er ventet å slå hardt inn i norsk økonomi.

Men samtidig er det et spesielt funn som gir stor grunn til optimisme.

Johan Sverdrup er nemlig en såkalt elefant, navnet oljeindustrien har på felt hvor det kan utvinnes minst 500 millioner fat olje, da det er forventet utvinnbare ressurser på 1,7 og 3 milliarder fat oljeekvivalenter

Se planbilder av feltet nederst i saken!

Fredag ga Statoil og partnerne Lundin Norway, Maersk Oil, Petoro og Det norske oljeselskap en plan for utbygging og drift (PUD) for Johan Sverdrup til olje- og energiminister Tord Lien.

Ønsket suksess
Foruten størrelsen har Johan Sverdrup et par andre store fordeler.

Feltet ligger nemlig kun 140 kilometer ut fra Stavanger, hvor det allerede er en betydelig oljeklynge. 

Vanndybden er ikke på mer enn 110 meter, noe som gjør at utvinnigskostnadene blir lave og det kan komme i produksjon allerede i 2019.

Det var svenske Lundin Petroleum som oppdaget feltet i 2010, da het det Aldous. I 2011 viste det seg at det hang sammen med Avaldsnes-feltet.

Lundin oppdaget feltet etter at norske myndigheter bestemte seg for å satse hardere på mindre selskaper som ville prøve lykken i Nordsjøen.  

Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre (t.v.) og olje- og energiminister Tord Lien (FrP) på Statoil hovedkvarter fredag. Lien mottar her planen for utbyggingen av gigantfeltet. 


Tusenvis av arbeidsplasser
Statoil har anslått utbyggingen av første fase av feltet vil skape rundt 51.000 årsverk nasjonalt, av dette er hele 22.000 årsverk forventet hos leverandørbedrifter i Norge og cirka 12.000 årsverk i deres underleverandørbedrifter.

I driftsfasen viser beregninger at et gjennomsnittsår vil gi 2.700 årsverk, og ved full feltutbygging forventes 3.400 årsverk.

Dette er er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet, og blant de største utbyggingsoppgavene i årene framover.

Milliarder i skatt
Den samlede produksjonsinntekten kan bli hele 1.350 milliarder kroner over 50 år. Av dette vil selskapsskatt alene kunne gi staten 670 milliarder i direkte inntekter.

De totale investeringene for første utbyggingsfase er 100 – 120 milliarder kroner og en produksjon i området 315.000 – 380.000 fat per dag.

I et 50-årsperspektiv blir Johan Sverdrup et langtidsprosjekt som flere generasjoner vil modne fram og drifte. Det 200 kvadratkilometer store feltet skal bygges ut trinnvis.

Avhengig av fremtidige valg av kapasitet og tekniske løsninger tilsier et tidlig estimat på 170 – 220 milliarder kroner for en full utbygging. Daglig produksjon vil ligge på 550.000 – 650.000 fat per dag.

Uenige partnere
Siden feltet fordeler seg over flere lisenser må det også forhandles om eierskapet. For alle partnerne Det norske oljeselskap, Statoil, Lundin, Petoro og Maersk Oil ønsker selvfølgelig størst bit av kaka.

Samtidig som utbyggingsplanene legges frem melder Det norske oljeselskap at de ikke har kommet til enighet med de øvrige partnerne.

– For Det norske har det hele tiden vært et avgjørende prinsipp at eierandelene i Johan Sverdrup skal fordeles basert på en kombinasjon av volum og verdi, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik.

Inntil en endelig fordeling foreligger, har departementet avgjort at Statoils forslag til fordeling skal ligge til grunn: Statoil 40,0 prosent, Lundin 22,1 prosent, Petoro 17,8 prosent, Det norske oljeselskap 11,9 prosent og Maersk Oil 8,1 prosent.

Johan Sverdrup er det største funnet på flere tiår.


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere