*Nettavisen* Økonomi.

Denne familien gir verken lommepenger eller kjøper unødige ting til barna

Familien har ikke store, typiske norske bursdagsbesøk. ? Besteforeldrene deres setter penger inn på en konto som barna kan åpne når de blir eldre. Det må være et formål med pengene, førerkort eller en reise, sier pappa Frank. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

– For oss er det viktig at barna lærer at en del arbeid må gjøres, fordi det er fellesoppgaver, sier mamma Alena Jula.

Bedre økonomi og høyere forbruk får skylden for at barnas lommepenger er på vei ut.

Denne familien gir verken lommepenger eller kjøper unødige ting til barna. Men barna må bidra i hjemmet, skriver Bergensavisen.

– For oss er det viktig at barna lærer at en del arbeid må gjøres, fordi det er fellesoppgaver, sier mamma Alena Jula, om hvorfor barna verken får lommepenger eller andre materielle belønninger for å bidra til husarbeidet.

På vei ut

Klikk på bildet for å forstørre.

Kimi (10) og minstemann July (4) på terrassen utenfor familiens hus på Osterøy. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

Penger for å gjøre husplikter i hjemmet er på vei ut. 3 av 4 barn får ikke lommepenger, viser en undersøkelse fra Nordea.

– Verdien av lommepenger er blitt borte, det er så mye penger i dag, at barna får så mye materielt likevel, sier psykolog og førsteamanuensis ved UiB, Åge Røssing Diseth.

Alle må bidra

Familien Jula-Erkelenz fra Osterøy krever at barna gjør husarbeid, uten at de forventer å få noe for det.

De fire døtrene Kiara (12), Kimi (10), Isla (5) og July (4) må alle hjelpe til med å støvsuge, klippe gresset og ta oppvasken.

– En familie er nesten som en bedrift, alle må bidra for at den skal fungere, sier pappa Frank Erkelenz.

– Blir bortskjemte barn

Klikk på bildet for å forstørre.

Minstemann July (4). Foreldrene vil ikke at barna skal bli storforbrukere når barna blir eldre. Foto: Magne Turøy (Bergensvaisen)

I forrige uke uttalte Erna Solberg at det er viktig at unge lære seg arbeidsmoral.

Psykolog Diseth tror både foreldre og barn gjør mindre i hjemmet i dag, og mener det er viktig at barn bidrar i hjemmet, men at lommepenger ikke trenger å være en del av det.

– Når barn venner seg til å bli servert, at andre rydder bort og andre tar oppvasken, så tar de dette med seg ut til andre sosiale sammenhenger. Barna kan dermed bli sett på som krevende, bortskjemte og dårlig oppdratt rett og slett, sier han.

Belønning i form av lommepenger mener han kan være fint, men at man da må være konsekvent.

– Det må ikke være slik at om de går tom for lommepengene, så får de penger likevel. Ansvaret må være reelt, sier han.

Han mener at om man vil at barna skal bidra mer i huset, er det noen risikoer ved å bruke belønning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Isla (5) kan ikke forvente seg lommepenger når hun blir eldre. Om barna får mer penger, bruker de bare mer penger, sier Mamma Alena. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

– Det kan virke motiverende for barna, men om man belønner dem for noen oppgaver, og så forventer at de skal gjøre noen andre, da kan de bli helt uinteressant for barna. Effekten av belønning forsvinner veldig fort. I den materielle overfloden vi lever i i dag, tror jeg verdien av disse pengene forsvinner veldig fort.

Lærer seg å disponere penger

Forbrukerøkonom Marianne Frønsdal i Sparebanken Vest er positiv til at barna får lommepenger for å utføre plikter i hjemmet.

– Dette kan være en fin måte for barna å lære at de må gjøre småjobber og gjøre seg fortjent til å få noe. De lærer seg også å se verdien av penger inn og penger ut, økonomistyring og disponering av penger, sier hun.

– Barna må bestemme selv

Frønsdal mener barna bør disponere disse pengene selv, og at barna bør lønnes ut i fra arbeidsinnsats og alder, dersom man har flere barn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mamma Alena Jula med datteren July (4) på armen. ? Jeg vil ikke at barna skal forbinde kjøpesentre med kos, for det er det ikke, sier hun. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

– Det er en balansegang mellom å kun gjøre oppgaver mot betaling, og gjøre oppgaver for å bidra til familiefellesskapet. Her må foreldrene vurdere hvilke oppgaver som skal tilhøre hvilken kategori. Foreldrene bør også gi dem råd om å spare pengene, eller om å spare de til noe barna gjerne ønsker seg.

Tilbake til familien

Hos familien på Osterøy er det ikke mange penger i omløp. Det er ikke bare verdien av hardt arbeid som får familien til å organisere seg slik. Mamma Alena vil ikke at barna skal ha et høyt forbruk, noe hun tror penger i lommen vil bidra til.

– Vi handler klær to ganger i året. De skal ikke forbinde kjøpesentre med kos, for det er det ikke, sier Alena.

Hun har gitt beskjed til besteforeldrene at barna ikke skal få bursdagsgaver, men penger på en konto som barna kan åpne når de blir eldre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Andre foreldre sier vi er strenge, sier mamma Alena og ler. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

– Det er mye bedre å spare pengene, sier Kimi (10) og er enig med moren.

Verken Alena eller mannen Frank tror barna vil lære seg økonomistyring ved å håndtere penger selv i ung alder.

– I dag handler det bare om å ha, ha, ha. Å gå i butikken å handle er ikke positivt. Om man gir barna mer penger, vil de bare bruke mer penger, sier hun.

Kimi (10) og Kiara (12) har allerede spart penger på konto.

– Nå har vi 3000 kroner. Det er veldig mye penger, sier Kimi stolt.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.