Denne kommentaren handler ikke om hvor idiotisk det er at vi ikke har Uber i Norge for å konkurrere med de latterlig høye taxiprisene, dårlige tekniske løsninger og kunnskapsløse sjåfører.

Norges Taxiforbund vil nok uansett mene at jeg tar feil, og at løsningen ikke er Ubersjåfører for å bringe meg fra A til Å. Det har med løyver å gjøre, og at det vil bli et løsarbeidersamfunn om vi får Uber. Jeg er omtrent like enig i det som jeg er enig i at det er kos med sidelengs regn i minusgrader.

Jeg skal skrive om noe som er enda smartere enn å bruke teknologi for å styre transport av meg som menneske. Denne kommentaren handler om det som blir viktigere jo eldre du blir som mann. Som komiker Thomas von Brömssen sa: Kokebøker blir porno ettersom du blir eldre.

På ferie med tre små barn i USA opplever jeg det som for mange er en naturlig og vanlig utfordring. Kombinasjonen slitne unger, sultne foreldre, restaurant og ukjent by er absolutt ikke optimal. Snarere tvert imot.

Løsningen har historisk vært å ta til takke med svett sandwich fra mer eller mindre gode romservicetilbud.

Heldigvis har jeg en kone som er relativt oppdatert på hva som gjelder i mange land utenfor vårt eget, og på første dag i fremmed land dytter hun et app bort til meg: Uber Eats.

Det fungerer slik: Restauranter i nærheten legger inn sin meny. Jeg bestiller og betaler. Noen, Uber-sjåfører, leverer mot en relativt lav sum.

Plutselig kunne den overdyre hotellfrokosten byttes ut med Breakfast Burrito fra det jeg fikk vite var en favorittene til kjendisene i Hollywood. Med tanke på at vi sikkert ikke hadde fått bord der uansett så var det innertier.

Kveldene ble enda bedre da vi kunne meske oss med en haug med deilige retter vi ikke hadde hatt ork til ellers.

Det geniale er ikke bare at vi kunne, men utvalget. For alle som har prøvd å få mat levert i Norge vet man at utvalget ikke nødvendigvis er så stort, eller i nærheten av godt nok. Stort sett er leveransen fra middels pizza, og de få selskapene som har prøvd seg med fellestjenester har ikke fungert godt nok. Selvfølgelig, midt i bilfrie og sykkelvennlige sentrum av Oslo kan mat sykles rundt. Likevel bor de fleste av oss utenfor Grünerløkkas kaffebarer. For de fleste av oss er det lite tilbud.

En aktør som ligner litt i Norge er Just Eat, men de er verken fugl eller fisk. Spesielt rent teknologisk. Utvalget rundt omkring i Norge er middels, men verre er deres forhold til leveranser. Siden de tar imot betaling skulle man tro at Just Eat er ansvarlig, og følger opp. Dessverre er deres policy at feilleveranser må tas opp med restauranten. I tillegg til en dyr leveranse, dårlig teknologi for deg som bestiller og tvilsomme utvalg av restauranter basert på avstand (noe som løses genialt med Uber Eats: Jo lengre unna restauranten er jo dyrere).

Det geniale er selvfølgelig at Uber Eats kan kombineres med Uber som taxi. Transport av varer og mennesker. Sjåførene kan tjene penger på flere ting, når de selv ønsker. Jeg tror verken Meredith eller Nina fra bildet over vanligvis kjører taxi, men de tjener litt ekstra penger når de kan. Det som taxinæringen vil kalle pirater.

Så får det være at taxinæringen er uenig med meg i at problemet med ordningen slik den nå er ikke er antall løyver, men at tilbudet av transport ikke er godt nok og smart nok. Det er for mange taxier når vi ikke trenger det, og for få når det trengs.

Teknologien til Uber som viser meg hvem som leverer, hvor maten er, gir meg hele menyen, oppdaterer meg om noe skjer med ordre (vi er tomme for guacamole, for eksempel) samt kombinerer dette med raske sjåfører er veldig smart.

I tillegg til at vi kan få satt inn en nøytronbombe til sentralene som Taxiforbundet styrer for å få stadig høyere priser med stadig færre kunder. Naturlig nok. I tillegg til at jeg kanskje kan få en burger fra Kverneriet på kveldstid utenfor ringveien med små barn som forhåpentligvis er i seng.

Akkurat nå er de eneste sjørøverne taxiene, og de leverer meg heller ikke mat.

PS! Det finnes mange konkurrenter til Uber i USA: Grubhub og Caviar ble også prøvd og kan også anbefales.