*Nettavisen* Økonomi.

Denne gjengen tilbyr landets beste lån

Foto: Skandiabanken.

Se oversikten: Landets ti billigste boliglån akkurat nå.

01.09.13 21:32

Landets billigste boliglån får du hos Skandiabanken. Det viser vår ferske oversikt hentet fra finansportalen.no. For et boliglån på 1,5 millioner kroner, 84 prosent finansieringsgrad (16 prosent egenkapital) flytende rente og 20 års nedbetaling slipper du unna med en effektiv rente på rett over fire prosent, nærmere bestemt 4,05 prosent. Det gir et månedlig terminbeløp på 9.072 kroner.

Nest beste boliglån finner vi hos Vang Sparebank, som i likhet med Skandiabanken tilbyr lån til kunder uansett hvor du bor i landet. Vang Sparebank tilbyr en effektiv rente på 4,09 prosent - som gir et terminbeløp på 9.086 kroner - kun 14 kroner mer enn hos Skandiabanken.

På bronseplass finner vi lokal- og regionalbanken Bien Sparebank, som tilby en effektiv rente på nevnte lån på 4,14 prosent til kunder i Oslo og omegn. Terminbeløpet hos Bien er 9.130 kroner - 58 kroner mer enn Skandiabanken.

Storbankene mangler
I tabellen nederst i artikkelen finner du de ti billigste bankene akkurat nå. Totalt er det 22 banker som tilbyr lån etter våre kriterier. Tilbudet til alle de 22 bankene kan du studere her.

Det er verdt å merke seg at til tross for at vårt lån tilfredsstiller Finanstilsynets nye egenkapitalkrav på 15 prosent, så er det svært mange banker som ikke gir lånetilbud, inkludert storbanken DNB, Nordea og Danske Bank. Skrur vi opp egenkapitalandelen til 25 (finansieringsgrad 75%) er det hele 116 banker som tilbyr lån ifølge finansportalen. Se selv her.

Vokser med rekordfart
Mandag sendte Skandiabanken ut en pressemelding der banken fortalte om rekordartet vekst i antall kunder og utlån. Antall utbetalte boliglån økte med 63 prosent, sammenlignet med første halvår i 2012. Antallet billån økte med 48 prosent i samme periode.I første halvår fikk Skandiabanken 60 prosent flere kunder, sammenlignet med samme periode i fjor. Banken har nå 370.000 kunder.

- Det er i hovedsak boliglån som gjør at vi vokser. Grunnen er at vi valgte å holde renten uforandret da de andre, store bankene økte renten i mars. Deres begrunnelse var de nye kravene til egenkapital i bankene. Vi mente at det ikke var noe ved det som ble presentert av regjeringen før påske som tilsa renteøkning. Dermed har kundene strømmet til oss, sier informasjonssjef i Skandiabanken Leif-Kjartan Bjørsvik til Nettavisen NA24.

Som en konsekvens av at banken ikke hevet retnene er rentemarginen mindre enn hos konkurrentene. Skandibanken tjener med andre ord mindre penger på hver lånekunde enn konkurrentene.

- Veksten er finansiert gjennom innskudd og muligheten til å lå penger i pengemarkedet for å låne videre til våre kunder, slik de andre bankene også gjør. Innskudd fra kundene er ikke alene nok til støtte opp under vår strategi om å vokse, og bli større i årene framover.

- Vi usteder ingen evige garantier om at renten forblir uforandret. Vi følger selvsagt med på pengemarkedsrenten, styringsrenten og markedssituajonen i bankbransjen. Myndighetene har heller ikke fastsatt de endelige kravene til egenkapital for oss. Alt dette er faktorer som er styrende for vårt rentenivå. Kundene velger oss pga lav rente, gode selvbetjente løsninger i nettbanken og god kundeservice. Vi lytter til kundene og imøtekommer deres behov og ønsker. Målet er at kunden ikke skal trenge å henvende seg flere ganger for å få løst samme problem. Noen er også kunde fordi de slipper Java når de skal logge inn i nettbanken, sier Bjørsvik.

- Hva kreves for å få lån hos dere?

- Det er ikke noe hokuspokus å få lån hos oss. Vi krever sikkerhet i eiendommen, slik alle låneinstitusjoner gjør, og så er det betjeningsevne (inntekt og øvrige utgifter) som bestemmer hvor mye man får låne. Papir er blitt overflødig, det er nå mulig å signere lånesøknadene våre med BankID. Når man har fått invilget lån kan man enkelt selv gjøre ekstra innbetalinger på avdragene, søke om avdragsfrihet osv i nettbanken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag