*Nettavisen* Økonomi.

Denne gruppen får minst pensjon å rutte med

- Mange tar kontakt med oss for rådgivning i forhold til pensjon. Det er færre som gjør noe med det, sier Snorri Rasch og Wenche Henningsen i Nordea. Foto: Sofie Braseth (Avisa Nordland)

Er du blant dem?

(Avisa Nordland): Basert på en undersøkelse som TNS har gjort for Nordea viser det seg at spesielt kvinner tar lite ansvar for egen pensjon. Det synes Snorri Rasch og Wenche Henningsen i Nordea er "litt rart".

- Det er jo kvinnene som trenger det mest. Menn sparer faktisk 65 prosent mer. Jeg ble i hvert fall litt overrasket over at det var såpass stor forskjell, sier Rasch, til an.no.

Tankekors

Han forteller at mange tar kontakt med dem for rådgivning i forhold til pensjon, men at det er færre som gjør noe med det.

- Det er spesielt damer som er utsatt. Det er de som burde tenke mest på pensjonstilærelsen, i og med at de statistisk sett har lavest lønn. Kvinner kommer ofte i en situasjon der de ikke kan gå av når de er 62 år, og kommer i en posisjon der de blir minstepensjonister i større grad enn menn. Det er et tankekors at kvinner ikke sparer mer, og er mer bevisste på det.

- Hvorfor er det slik?

- Man synes det er for langt fram i tid.

Rasch sier at menn muligens er flinkere til å spare fordi de har mer til overs.

- Men jeg opplever i møter med kundene at kvinner i mine øyne er mer interessert i pensjon. De spør mer, og er flinke til å dra med mannen på det å spare til pensjon. Det har kanskje med det å gjøre at menn har litt høyere inntrekt.

- Start tidlig

Henningsen sier at hun opplever at kvinner er mer opptatt av trygghet, og at de er mer interesserte enn menn.

- Men så er det det som denne undersøkelsen slår i hjel, at de er dårligere til å spare.

Når bør man begynne å spare til pensjon?

- Så tidlig som mulig. Vi har kunder som er under 30 som har begynt å spare til pensjon. Det her er jo noe som går til deg selv, og er ikke en utgift. Hvis du begynner når du er 30, er det ikke et veldig stort beløp du trenger å sette av per måned.

- Hvor mye bør man spare per måned?

- Sett av det man har muligheten til. Om det er lite akkurat nå, er det uansett viktig å komme i gang. Kundene som er flinke til å komme i gang, blir mer motiverte. De ser at summen vokser, og får se beregninger som viser hva de kan få i pensjon når de er 62 eller 67 år. Det er veldig motiverende, sier Rasch.

"Kjedelig"

Han tror mange har for lite informasjon om pensjonssparing, og at mange tenker på det som en kjedelig ting å gjøre.

- Man tror at når man sparer til pensjon, låser man av de pengene - at det er bankens penger. Sannheten er at det finnes veldig mange gode måter å spare på der du kan ta ut pengene ved behov.

Henningsen sier at det er viktig å tenke gjennom hvordan man vil ha det som pensjonist.

- Man blir faktisk pensjonist en dag. Hvordan vil man ha det da? Vil man sitte med minstepensjon og ikke ha råd til noen ting, eller vil man ha det litt romslig og kanskje gjøre de reisene en har planlagt?

- Kom i gang

Nordea-duoen sier at de møter mange 50-60-åringer som angrer på at de ikke har spart pensjon.

- Pensjon blir en ting som blir så langt fram. "Det tar jeg senere." Plutselig begynner det å nærme seg, og det er plutselig ganske store beløp du må sette av for å få den pensjonen du ønsker.

Henningsen oppforder folk til å gå i banken og snakke med rådgiveren sin for å få en oversikt over hva de kommer til å komme ut med i pensjon.

- . Hvilken bedrift du kommer inn i og hvilke ordninger de har, og hvordan folketrygden blir vet man ikke. Min sterkeste oppfordring er: Kom i gang. Det er ikke så farlig hvilket beløp. Vær bevisst, ta ansvar for din egen framtid.Det eneste du har kontroll på selv, er hva du faktisk gjør selv.

Les flere artikler fra Avisa Nordland her.

Annonsebilag