NA24.no

Denne hytta ble mye større enn planlagt - nå går det mot riving

STRIDENS KJERNE: Hytta er både for stor og ligger for langt ned og fremme i terernget. Nå må den både flyttes og delvis rives, har Senja tingrett bestemt.
STRIDENS KJERNE: Hytta er både for stor og ligger for langt ned og fremme i terernget. Nå må den både flyttes og delvis rives, har Senja tingrett bestemt.
Sist oppdatert:
- Jeg trodde jeg skulle finne en eggsankerbu. Men det jeg så var noe betydelig større, sier Jon Ove Scheie fra Statens naturoppsyn.

Da Jon Ove Scheie fra Statens naturoppsyn (SNO) skred i land på idylliske Ertnøya utenfor Senja i april 2008, ble han overrasket, skriver Nord24.

Området er yndet for friluftsliv, eggsanking og bærplukking, men er vernet og underlagt strenge krav. Blant annet er det ilandsstigningforbud i hekkesesongen, og området er definert som et landskapsvernområde på grunn av den karakteristiske, uberørte nordnorske skjærgården.

- Jeg trodde jeg skulle finne en eggsankerbu. Men det jeg så var noe betydelig større, sier Scheie til Nord24, seks år etter at den etter hvert så betente hyttestriden begynte å versere i forvaltningen hos Berg kommune på Senja og Fylkesmannen i Troms.

Scheie forteller at han meldte observasjonene inn til myndighetene umiddelbart, i visshet om at dette neppe kunne være tillatt med et så stort råbygg på den vernede plassen.

Spartansk og enkel

Også hytteeierne, som bor i Skien i Telemark, innså tidlig at hytten var blitt større enn det de egentlig hadde søkt om tillatelse til å bygge.

For å få byggetillatelse og dispensasjon fra verneforskriften skulle hytta være maksimalt 45 kvadratmeter stor, enkel, ikke være vinterisolert og uten innlagt vann og avløp.

Ifølge Fylkesmannens oppmålinger fra da råbygget sto ferdig, er hytta på 107 kvadratmeter, inkludert platting og overbygget uteareal - godt over dobbelt så stort som byggetillatelsen tilsa.

I juni gikk saken omsider for Senja tingrett, etter å ha ligget til behandling i byråkratiet i årevis.

- For det første er vi ikke uenig i Fylkesmannens bruk av 107 kvadratmeter. Fylkesmannen har tatt med alt av uteareal og platting i oppmålingene sine, og sammenlikner derfor epler og bærer. Hytta er på 70 kvadrat, men også beklageligvis er for stort, sier hytteeiernes advokat, Helge Morten Svarva.

Byggingen «gikk skeis»

Bakgrunnen for rettssaken i juni, var at hytteeierne gikk til sak mot staten ved klima- og miljødepartementet for å ugyldiggjøre Fylkesmannens vedtak om at deler av hytta må rives eller ombygges til å bli 45 kvadratmeter.

- Hytteeierne og utbygger sa i fra til Fylkesmannen, da de innså at hytta var blitt for stor. Da fylkesmannen spurte om størrelsen ville endre bruken av hytten, svarte mine klienter nei. Dermed var tilbakemeldingen at byggingen kunne fortsette, sier Svarva.

Han sier at årsaken til at hytta ble større en forutsatt skyldtes en misforståelse.

- Det har gått skeis på et eller annet vis. Mine klienter ble veldig overrasket da de så hvor stor hytta faktisk hadde blitt, sier Svarva.

I tingretten ble hytteeierne imidlertid ikke hørt. Ikke bare må hytta delvis rives eller ombygges, men den må også flyttes lengre bak og opp i terrenget, vekk fra sjølinjen.

- Hele hytta må rives

Da dommen fra Senja tingrett falt i slutten av juli, ble hytteeiernes krav avvist på alle punkter.

- Vi finner det ikke sannsynliggjort at Fylkesmannens saksbehandler har gitt tilbakemelding om at byggearbeidene kunne fortsette, selv om hytta var blitt større en tillatt, skriver tingretten i dommen.

De Skiens-baserte eierne fikk heller ikke medhold i at staten måtte bekoste tiltakene, dersom Fylkesmannens rivingsvedtak ble stående.

I tillegg må hytteeierne ut med rundt 88 000 kroner i saksomkostninger.

- Det er skuffende at våre perspektiver ikke blir hørt. Retten hører kun på staten, slik det dessverre ofte er, sier Svarva.

Dersom dommen blir rettskraftig, innebærer det ifølge advokat Svarva at hytta må rives i sin helhet, til millionkostnader for eierne.

- Hytta er bygget i moduler, med prefabrikkerte vegger og tak, og leverandøren er tydelig på at det er umulig å gjøre noe med størrelsen. Dermed er alternativet å rive hytta og bygge nytt, sier advokaten.

Anker trolig

Svarva varsler at dommen trolig blir anket til lagmannsretten.

- Vi er uenig i bevisvurderingen og rettsanvendelsen. Vi anker sannsynligvis, men har ikke tatt en endelig beslutning, sier Svarva.

I flere medier opp gjennom den seks år lange konflikten er hytta omtalt som et «hyttepalass». Det er en ordbruk Svarva tar avstand fra.

- Dette er en helt alminnelig og ordinær hytte, som egentlig er høyst beskjeden, sier han.

Staten er imidlertid godt fornøyd med tommen fra tingretten.

- Vi er glad for å ha fått gjennomslag for våre synspunkter, sier Anders Blakstvedt hos Regjeringsadvokaten.

Nord24 har vært i kontakt med en Skien-mann som har representert hytteeierne overfor myndighetene siden konflikten brøt ut i 2008. Han ønsker ikke å uttale seg om dommen fra Senja tingrett.

Les flere saker i Nord24

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere