*Nettavisen* Økonomi.

Denne kan hindre ny smøretabbe i ski-VM

Oslo 20141106. En superdatamaskin kan gi norske langrennssmørere verdifull hjelp. Foto: Handout / NTB scanpix Foto: Handout (NTB scanpix)

Milliardmaskin kan gi Petter Northug et forsprang.

10.11.14 09:26

IBM brukte flere år og opp mot 7 milliarder kroner for å få superopplegget opp å stå.

Watson koster flere titalls millioner kroner per stykk. – Den har en ufattelig kapasitet og kan samle all mulig informasjon og behandle denne lynkjapt, og så kan den gi veldig detaljerte og presise svar på søk. Dette kan revolusjonere hverdagen for skismørere. Jeg tror det er veldig mye å hente her, sier Per Morten Hoff til NTB.

Han håper at Norges smøreteam kan se på mulighetene som ligger i såkalt kognitiv computing.

– IBM Norge er positive til å drøfte mulighetene med ulike aktører innenfor idretten for å benytte Watson-teknologi til å optimalisere beslutningsgrunnlaget for lagledere og sportssjefer, sier kommunikasjonssjef Otto Backer Solberg i IBM Norge til NTB.

Lett

Hoff er generalsekretær i IKT Norge og tett involvert i idretten og med stor interesse for langrenn.

– Dette er noe vi kaller «kognitiv computing». Det vil si at det i tillegg til alle dataene er innbakt en viss intelligens i Watson-maskinen. Den kan lese av og analysere enorme datamengder uhyggelig fort og uhyggelig nøyaktig. På tideler vil den norske smøresjefen kunne få svar på hvilke type ski, spenn, struktur og smøring som trolig passer best for gitte forhold, ut ifra tidligere tester og erfaringsmateriale, sier Hoff.

– Man kan altså sitte i en smørebod i Davos, sende inn et søk fra sin PC til Watson-systemet og få umiddelbart svar, ut ifra en mengde variabler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Petter Northug kan få hjelp av supermaskin. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)


Bredt

– Alt av informasjon kan legges inn i basen. Kunnskapen om smøring av ski er profesjonalisert mye de siste årene, men det ligger nok også veldig mye kunnskap bare i hodene på folk og i notatblokker rundt omkring.

Nøkkelen er å laste inn all data fra tester og konkurranser inn i denne superdatamaskinen.

– Den vil da kunne analysere alle relevante kombinasjoner fra erfaringsmaterialet i løpet av tideler. Smurning er fortsatt håndverk, men sjansen for å gjenskape suksess vil bli mye større ved hjelp av verdens mest avanserte dataløsninger. Dette kan være neste steg for verdens beste smøreteam, sier Hoff.

Hoff åpner for at skibommen i Sotsji kunne vært unngått med hjelp av Watson.

– Jeg tror den kunne gitt innspill som hadde gjort at dette var løst annerledes.

De norske langrennsløperne slet med dårlige ski i flere av OL-konkurransene. Det viste seg etter lekene at slipen på skiene var helt feil med tanke på snøen. De tettet seg, og det ble litt som å gå med bremsen på. En av variablene slo feil.

Hjelp i medisin

Ifølge BBC dobles mengden medisinsk informasjon hvert femte år, og Watson kan analysere disse dataene og blant annet hjelpe medisinsk personell med å finne de beste behandlingsmetodene.

IBM har utviklet en helt ny generasjon av datamaskiner som ved hjelp av avansert analyse kan løse både samfunnsutfordringer og mindre komplekse utfordringer på svært kort tid.

– Kort fortalt kan vi si at der det er mye informasjon og data tilgjengelig kan Watson komme til unnsetning og analysere dette hurtigere og bedre enn den menneskelige hjerne. Derfor har IBM gjort kognitiv intelligens og teknologi tilgjengelig gjennom nettskyen for kommersielle aktører, utviklere og myndigheter, og vi tror at dette vil kunne revolusjonere utviklingen innenfor bransjer som for eksempel bank og forsikring, helse, varehandel, utdanning, forskning og olje, sier Solberg.

– Men Watson er og blir en rådgiver og verken kan eller skal erstatte de menneskelige prestasjonene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.