*Nettavisen* Økonomi.

Denne leiligheten gikk 1,8 millioner over takst

Foto: (Statsbygg)

- Det var helt bonanza, sier eiendomsmegleren.

21.11.12 15:28

Oppussingsobjektet på 52 kvadratmeter hadde en takst på 2,7 millioner.

Etter en vill budrunde tirsdag ble imidlertid leiligheten i Tuengen Alle 21b på Vinderen i Oslo solgt for hele 4,52 millioner kroner.

Altså hele 67 prosent over prisantydningen, noe som tilsvarer 87.000 kroner per kvadratmeter.

- Det var mellom 160 og 180 mennesker på visning. 12 budgivere kastet seg inn i budkrigen, og det ble registrert hele 80 bud. Det var en voldsomt omfattende budrunde - helt bonanza, forteller advokat Thomas Kobberdal til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ikke overrasket
Tross den enorme prisøkningen er ikke Kobberdal overrasket over at prisen ble så høy.

Årsaken er at leiligheten inkluderer en 49 kvadratmeters kjeller som ikke takstmannen har kunnet inkludere som primærrom, men som er beboelig.

Kvadratmeterprisen inkludert kjelleren er på et noe mer edruelig nivå på 45.000 kroner.

I tillegg har leiligheten en attraktiv beliggenhet i Oslos villastrøk på vestkanten, og har tilgang til en stor eplehage og parkering.

Likevel må kjøperne regne med betydelige kostnader knyttet til oppussing. Innvendig er leiligheten svært slitt og trenger omfattende arbeid.

Les kommentar: Politikerskapt boligkaos

Les også disse sakene:

- God investering
- De fleste synes prisen er helt vill, men ut fra dagens marked er prisen ganske logisk. «Ylvis»-bror Bård Ylvisåker skal ha kjøpt en tilsvarende oppusset leilighet i samme sameie til 6,3 millioner kroner i sommer. Derfor mener jeg kjøperne har gjort en god investering, sier Kobberdal.

Kobberdal synes det var morsomt å selge en leilighet hvor så mange mennesker viste stor entusiasme.

- Det var mange barnefamilier på visning med stjerner i øynene. Det var en munter dag, og jeg tror kjøperen blir veldig fornøyd, sier han.

- Blander seg for mye
FpU-leder Himanshu Gulati er gjesteredaktør i Nettavisen torsdag. Han er bekymret over prisnivået i boligmarkedet.

NETT-TREFF NÅ: Gulati svarer nå på spørsmål fra leserne. Send inn spørsmål her

Han reagerer sterkt på regjeringens regler fra 2011 som innebærer at nye boliger blir 600.000 kroner dyrere å bygge. Reglene krever blant annet handikaptoalett og økt tilgjengelighet for rullestolbrukere.

- Politikerne har blandet seg for mye inn med særreguleringer. Hvorfor skal vi ha påbud om handikaptoalett i absolutt hundre prosent av nye boliger, når dette gjør at de minste leilighetene blir opptil en halv million kroner dyrere å bygge fordi badet må ha plass til en rullestol. Da bør vi heller tilpasse noen av boligene, ikke alle, sier Gulati til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- Galskap
Gulati mener regjeringen legger seg opp i ting politikere ikke har noe med.

- Det er mye håpløs detaljstyring. For eksempel er det krav til fargekontrast på badene i nye boliger. Dette kan politikerne holde seg langt unna, vi skal ikke styre alt, sier Gulati.

Han påpeker at det i dag kreves at 20 prosent av studentboliger må bygges med handikaptoalett, noe som gjør de cirka 150 000 kroner å bygge per enhet. I Oslo er det imidlertid kun fem prosent av studentboligene bebodd av rullestolbrukere.

Les også disse sakene:

- Da er det galskap å bygge så mange boliger til en så mye dyrere pris. Vi må tilpasse oss behovet, ikke gjøre ting unødvendig dyrt og byråkratisk, sier Gulati.

Gulati poengterer at regjeringen i tillegg foreslår å innføre et krav om at nye boliger skal ha energimerke A, også kalt passivhus, fra 2015. Dette kan føre til en ytterligere fordyring av nye boliger med flere hundretusen kroner.

Mest lest på Nettavisen nå:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag