NA24.no

Denne mannen skal til Mars

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Styrtrike Elon sikter på den røde planeten.

Den sørafrikanske milliardæren Elon Musk svir av store summer på hobbyen sin.

NA24 - din næringslivsavis

Mannen, som har tjent store penger som gründer av nettbetalingstjenesten PayPal, har brukt seks år og over 100 millioner dollar av sine egne penger på å designe romraketter for selskapet sitt, Space Exploration Technologies (SpaceX), ifølge ABC News.

Sikter på mars
Etter tre feilslåtte forsøk klarte raketten hans, Falcon 1, den 28 september å bli den første privatutviklede raketten med flytende drivstoff til å komme i bane rundt jorden. Nå ønsker Musk å gjøre romfarten mye billigere gjennom vesentlig billigere utskytninger.

I 2010 håper Musk at selskapet får de amerikanske romfartsmyndighetene NASA til å benytte seg av SpaceX romkapsler når de skal sende astronauter til himmels.

Men på sikt er Elons største mål å nå Mars.

- Musk tror virkelig på en fremtid i rommet, han tror at menneskeheten må være en romfarende sivilisasjon dersom den skal overleve på lang sikt, sier Bruce Pittman, direktør for flyprosjekter hos NASA Ames Commercial Space Team/Alliance for Commercial Enterprise and Education in Space, ifølge ABC.

Elon Musk ble styrtrik da han i 2002 solgte PayPal til eBay i en aksjeavtale verdt 1,5 milliarder dollar.

Men Musk er ikke den eneste milliardæren som har sans for romfart.

Mannen bak Word og Excel
En annen er Microsoft-milliardæren Charles Simonyi som dro til den internasjonale romstasjonen ISS i 2007.

Nå 60 år gamle Simonyi, med en anslått formue på over en milliard dollar, ble den femte romturisten i historien da han betalte 25 millioner dollar for å bli sendt til værs.

Og det må ha gitt mersmak. For nå skal han nemlig ha planlagt den neste turen som er planlagt til våren neste år, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti.

Oppfant Excel
Simonyi, som opprinnelig er ungarsk, fikk jobb som senior programmerer hos Microsoft-gründer, Bill Gates, i 1981, der han blant annet var en av drivkreftene bak Word og regneprogrammet Excel.

Sist han reiste til rommet datet han verdensberømte Martha Stewart på det femtende året. Det forholdet tok slutt i februar og siden den gang skal han ha forlovet seg med den 28 år gamle svensken Lisa Persdotter.

Den første turisten i verdensrommet var den amerikanske forretningsmannen Dennis Tito da han i 2001 besøkte den internasjonale romstasjonen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere