NA24.no

Denne nabohytta koster 6,9 millioner

(Scanpix/Privatmegleren)
Sist oppdatert:
- Og hytta til Stoltenberg er verdt mye mer enn 1,2 millioner, sier megleren.

SISTE: Jens: - Feil i Finansavisen

Fredag kom det fram at Jens Stoltenberg skal ha sluppet unna arveskatt på familiehytten på Hvaler.

Thorvald Stoltenberg og kona har overdratt to tredeler av sommerparadiset Søndre Sandøy på Hvaler i Østfold til Jens Stoltenberg og søsteren Camilla.

Eiendommen er overdratt for 1.200.000 kroner, noe som er så lavt at Stoltenberg kan ha spart 300.000 i arveavgift.

- Det er en flott eiendom og en flott øy, så jeg vil tro at hytta til Stoltenberg er verdt mye mer enn 1.2 millioner, sier Karianne Hammer i Privatmegleren til NA24.

- Verdt 8-10 millioner
Hun er megler på en hytte som ligger ute til salgs på samme øy Stoltenberg-hytta. Den har en prisantydning på 6,9 millioner kroner - altså 5,7 millioner mer enn Stoltenberg-hytta.

I motsetning til Stoltenberg-eiendommen har imidlertid denne hytta 40 meter til sjøen og egen brygge.

Karianne Hammer er imidlertid ikke i tvil om at hytta til Stoltenberg er verdt mer enn 1,2 millioner.

- Nå er det prisdempende de at eier sammen, men jeg tror den er verdt veldig mye mer. Jeg vil tro den er verdt 8-10 millioner, slår megleren fast.

Nabohytta verdt 10 milloner
NA24 har tidligere omtalt det som er nabohytta til Jens Stoltenberg.

Denne hytta har lenge ligget ute for salg på Finn, med en pris senket til 10,9 millioner.

Nabohytta er nå fjernet fra Finn. Meglerhuset som er ansvarlig for salget av eiendommen er på kurs, og har ikke svart på NA24s henvendelser.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Jens må følge reglene
Kritikken har ikke latt vente på seg i kjølvannet av nyheten.

- Det er viktig at statsministeren holder seg til de samme reglene som han har innført for andre, sier Høyres avgiftspolitiske talsmann Arve Kambe til NA24.

- Statsministereren må være sikker på at hans takst ikke er satt for å unngå arveavgift, men forholde seg slik som han mener andre innbyggere skal gjøre, legger han til.

Også Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, har omtalt saken, og forteller at det også kan handle triksing av dokumentavgift.

- Et annet poeng er dokumentavgiften og tinglysningsbegyret. Også det skal betales for full verdi. Hvis omsetningsverdien ble satt 8,8 millioner kroner for lavt, er det 220.000 kroner i spart dokumentavgift, skriver Stavrum i en kommentar.

- Statministeren må hurtigst mulig legge alle kort på bordet og eventuelt fjerne tvil om at prisen for hans andel av Hvaler-hytten ble satt lavt for å spare arveavgift og dokumentavgift, skriver han videre.

Jens svarte
Etter at nyheten kom, har Jens Stoltenberg kommet med en uttalelse om saken

- Likningsmyndighetene har fått og vil få alle relevante opplysninger via advokat. Arveavgiften er så langt ikke beregnet. Jeg vil selvsagt forholde meg til likningsmyndighetens konklusjon, sier Jens Stoltenberg til NA24.

Senere har statsministeren sendt ut et brev der han kritiserer og påpeker feil i Finansavisens artikkel:

I en artikkel i Finansavisen i dag hevdes det at jeg slapp arveavgift i forbindelse med at jeg overtar en tredjedel av en eiendom på Hvaler av mine foreldre.

Artikkelen gir et feilaktig bilde, og er publisert uten at jeg er gitt tilsvar.

For det første er taksten på hele eiendommen, gjort av takstmann, 7,5 millioner kroner, ikke 10 millioner kroner som Finansavisen opererer med. Jeg overtar en tredjedel av dette, altså en verdi på 2,5 millioner kroner som skal justeres for flere fradrag, blant annet bruksrett for mine foreldre og deretter min lillesøster ut hennes levetid.

Relevant dokumentasjon som gavebrev og takst er oversendt likningsmyndighetene.

Dokumentavgift er betalt basert på takstverdi 7,5 millioner kroner, og min andel på 2,5 millioner kroner.

Arveavgiften er så langt ikke beregnet. Jeg fikk i brev av 2. desember 2011 fra Skatt Øst beskjed om at den vil bli behandlet innen seks måneder.

Jeg vil selvsagt forholde meg til likningsmyndighetens konklusjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere