*Nettavisen* Økonomi.

Denne nødløsningen koster NAV et millionbeløp

BOR PÅ CAMPINGPLASS: I oktober var det 14 personer som bodde på campingplass i Alta. Mannen som bor i denne hytten på Alta Strand Camping har en leiepris på 900 kroner per dag, som NAV betaler. Foto: Kim Gaare (Finnmark Dagblad)

NAV betaler et millionbeløp for hytteleie til bostedsløse på campingplasser i Alta.

10.11.14 11:28

NAV har hittil i år betalt 2,1 millioner kroner for hytteleie på campingplasser i Alta. Med priser opp mot 900 kroner dagen utgjør det månedlig 27.000 kroner for én boenhet. Til sammenlikning ligger det ute tre toroms leiligheter i størrelsesorden 40–50 kvadratmeter, på finn.no, som har en månedsleie til i underkant av 9.000 kroner, altså en tredel av hytteleien.

Se saken i Finnmark Dagblad

Det er unødvendig dyrt med camping, ifølge hovedutvalgsleder for helse- og sosial i Alta kommune, Oddveig Hammari. Hun vil ha flere kommunale boliger. Det vil også NAV.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hovedutvalgsleder Oddveig Hammari for Helse- og sosial. Foto: Kim S. Gaare (Finnmarks Dagblad)

- Vi opplever at folk er bostedsløse. Da er campingplass siste utvei. Prisene på campingplasser handler litt om fasilitet. Har hytten innlagt dusj og toalett, så er leieprisen dyrere enn om den ikke har dette innlagt. Prisene varierer fra 400 til 900 kroner per dag, sier NAV-leder Randi Viktoria Østgaard.

14 på camping

I oktober bodde det 14 personer på campingplasser i Alta. NAV-lederen mener det uheldig for dem som trenger bolig, og at det ikke er hensiktsmessig eller formålstjenlig å leie dyrt på campingplasser. Men de er nødt til det på grunn av boligmarkedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

KOSTER EKSTRA: Kronstad camping har en eldre standard på sine hytter. De som har innlagt kjøkken, dusj og toalett koster opp til det dobbelte av hytter uten disse fasilitetene. Foto: Privat (Finnmarks Dagblad)


- Når man skal ut på det private markedet så er det utleier selv om bestemmer hvem de vil ha inn. Er det for eksempel folk med ulike utfordringer, er det ikke lett å komme inn på det private markedet. Det forteller meg at vi må ha flere kommunale boliger.

En tidligere undersøkelse viste at det var 50 bostedsløse i kommunen. Det kan være mørketall, ifølge Østgaard.

- Takk for bolig

Uheldig å bo på camping eller ikke, to beboere som bor på en campingplass, er glade for å ha et tak over hodet.

- Det er greit her. De er snille de som leier ut og lar oss få bo her, sier en bostedsløs kvinne.

Hun har bodd på campingplass i to måneder. Hun synes det er dyrt.

- Det er ekkelt å tenkte på at det er så dyrt å leie, men jeg har ingen andre valg, sier hun.

En mann forteller at han først bodde i en campingvogn i sommer, men det lar seg ikke gjøre på vinteren. – NAV betaler 900 kroner i døgnet, for jeg har ikke råd til det selv, sier han.

Enkelte av dem som bor på camping har utfordringer i livet, og har vansker med å finne bolig, ifølge kvinnen.

- Kommunen burde satse mer på boliger til denne brukergruppen.

Klikk på bildet for å forstørre.

NØDLØSNING: I oktober bodde det 14 personer på campingplasser i Alta. Foto: Privat


Må bygge nytt

«Nødløsning» for bostedsløse kan bli lagt ned om to år.

- Vi må ha bygget nye og bedre kommunale boliger til da, sier helseleder i Alta.

Oddveig Hammari (H), hovedutvalgsleder for helse- og sosial i Alta kommune, er ikke fornøyd med at kommunens innbyggere må bo på en campingplass.

- Det er uverdige boforhold. Det er noe Alta Høyre kommer til å ta opp i forbindelse med budsjettforhandlingen: Vi ønsker å bygge nye boliger, for det er ikke bra at folk bor på campingplasser, langt der ifra.

Dyr midlertidig løsning

Det er en sammensatt gruppe, de som bor midlertidig på en campingplass. Noen av dem som er bostedsløse, bor hos venner og familie en stund, og ender opp i en campinghytte. Andre har spesielle utfordringer og havner bakerst i køen på det private markedet, ifølge hovedutvalgslederen.

–Vi betaler nå noen millioner kroner i året til campingplasser, som vi kunne ha brukt på bedre og mer verdige boforhold for denne gruppen, sier Hammari.

Tilbud forsvinner

En av campingplassene i Alta, Kronstad Camping, som har utleie til reisende og andre, har blitt kjøpt opp av Byggmester Geir Svendsen AS for 15 millioner kroner. De har ikke avgjort alt i detalj ennå, men tenker å bygge i hovedsak 100 -150 selveierleiligheter i området. Det innebærer at campingplassen kan bli lagt ned.

- Campingplasser fungerer som nødløsning i dag. Hva tenker du om et tilbud kan forsvinne fra 2016?

- Da må vi ha et annet og bedre tilbud innen den tid, tenker jeg. Det er planlagt 5–10 nye lavterskelboliger på Dalebakken, for dem som av ulike grunner ikke kommer seg inn på det private boligmarkedet, sier Oddveig Hammari.

- Er det nok?

- Net, men det er en god start. Boligene er nå under planlegging. Dette er boliger som er raske å bygge. De kommer i gang løpet av 2015, så er det ikke så lang tid før de er ferdigbygget.

Derfor lite ledig

En av årsakene til at det er få ledige kommunale boliger i Alta, er at det er liten utskifting av leietakere i disse boligene til Stiftelsen Utleieboliger i Alta.

- Det er dyrt å leie bolig i Alta. Utfordringen med dette er at folk blir boende lenge i de kommunale boligene, og det blir ikke nok gjennomstrømninger. Noen av dem som bor kommunalt i dag kunne nok ha fått seg bolig på det private markedet, sier hun.

- Betyr det at kommunen har behov for å ha et eget overnattingstilbud, noe liknende som en campingplass?

- Det Høyre har tenkt og diskutert, er et samarbeid med ideelle organisasjoner, som for eksempel Blå Kors. De driver for kommunene boliger med bemanning, for de vanskeligstilte.

- Dette vil koste en del, men det vil være en omprioritering av penger. Vi bruker mye på campingplass i dag, og kunne ha fått et bra boligtilbud for de pengene som nå brukes, tenker vi. Men dette er bare på idéstadiet, og er noe vi skal se videre på.

Les flere saker i Finnmark Dagblad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.