NA24.no

Foto: Getty Images/All Over Press

Denne playboyen vil «redde» California

Sist oppdatert:
50-åringens plan vil koste over 110 millioner kroner

Nicolas Berggruen kan være et navn som det er verdt å merke seg.

Berggruen (50) er en tyskamerikaner som har slått seg stort opp som investor. Han blir også kalt en «finansplayboy»

Berggruen eier ikke noen hjem og bor istedenfor på luksushotell når han reiser rundt jorden for å jobbe og å hygge seg. Han har en omfattende kunstsamling og holder hvert år en fest før Oscar-utdelingen som tiltrekker seg store deler av Hollywoods elite.

I tillegg skal Berggruen være god for omtrent 13 milliarder norske kroner.

Vil forandre California
Det siste halvannet året har han imidlertid tenkt på hvordan gjeldstyngede California burde styres.

50-åringen er hjernen og pengene bak et panel av toppfolk innen politikk og forretninger, som i november la fram en rapport som fikk mye oppmerksomhet.

Rapporten oppfordret blant annet til en overhaling av Californias skattestruktur og til at det skal bli laget en «superkomité» bestående av utvalgte innbyggere, som kan være med å prege og bestemme framtidige reformer.

Berggruen er villig til å bruke mer enn 110 millioner kroner for å få Californias innbyggere til å stemme for disse forandringene neste november.

- Det kan hende det vil koste mer enn 20 millioner dollar, og hvis det gjør det, så blir det sånn. Da blir vi bare nødt til å bidra med eller samle inn mer penger, sier Berggruen til Mercury News.

Han vil imidlertid ikke ta all æren selv.

- Jeg er en tilrettelegger. Når alt kommer til alt, har dette vært en lag- og tverrpolitisk innsats i veldig stor grad. Det handler ikke om meg i det hele tatt, sier 50-åringen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Møter motstand og støtte
Det er imidlertid ikke alle som støtter det Nicolas Berggruen foreslår. Demokraten Robert Cruickshank mener det er andre måter Berggruen heller kan hjelpe California enn den skattestrukturen som blir foreslått i rapporten.

- Hvis han virkelig vil hjelpe, vil han ta de 20 millionene han har lovet å bruke på dette sjokkerende, tilbakevirkende forslaget, og i stedet investere pengene i et initiativ til å øke skattene på de rike og på selskaper, samt fikse Californias urettferdige eiendomsskattsystem. I stedet bruker han pengene på å hjelpe seg selv og vennene hans til å bli enda rikere, skriver Cruichsank i et blogginnlegg.

Tidligere guvernør Gray Davis, har møtt Berggruen ved én anledning. Berggruen ville ha med Davis i sitt panel, og den tidligere guvernøren fikk et godt inntrykk av Berggruen.

- Så vidt jeg kunne se, så får du det du ser. Han ønsker å gjøre en innsats for å gjøre verden til et bedre sted, og er villig til å bruke mye av tiden sin og en god del av ressursene sine til å få det til - uten at det er noen garanti for suksess, sier Davis.

Hovedpersonen selv, sier at han visste at forslaget ville få sine motstandere.

- De som har fastlåste interesser vil alltid forsvare «status quo». Californias innbyggere vet at systemet ikke fungerer. Folk må være i en sinnstilstand der de vet at endringer er nødvendig, sier Nicolas Berggruen, som er glad for at det er stemmene til folket som skal bestemme.

- Når alt kommer til alt, er det den ultimate måten å gi innbyggerne den reelle makten, uttaler milliardæren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere