NA24.no

Denne rapporten skal vekke Norge

Produktivitetskommisjonen med leder Jørn Rattsø, overleverte den første rapporten til finansminister Siv Jensen tirsdag formiddag. Produktivitetskommisjonen ble oppnevnte 7. februar 2014 for å kartlegge årsakene til svakere produktivitetsvekst og fremme konkrete forslag som kan styrke produktivitet og vekstevne i norsk økonomi.
Produktivitetskommisjonen med leder Jørn Rattsø, overleverte den første rapporten til finansminister Siv Jensen tirsdag formiddag. Produktivitetskommisjonen ble oppnevnte 7. februar 2014 for å kartlegge årsakene til svakere produktivitetsvekst og fremme konkrete forslag som kan styrke produktivitet og vekstevne i norsk økonomi. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Fra oljedøsen.

Produktivitetskommisjonen ble nedsatt kort tid etter valget i 2013, og tirsdag leverer utvalget første del av sin rapport til finansminister Siv Jensen (Frp).

Utvalget fastslår i rapporten at aktiviteten i petroleumssektoren vil avta i årene som kommer. Sektoren vil få en mindre rolle i norsk økonomi, og da må Norge prestere bedre i andre næringer, formanes det.

Sammenlignet med våre naboland er norsk næringsliv lite variert, og Norge får en middels plassering blant OECD-land på viktige felt, påpeker utvalget.

Slark i skolen

Ifølge produktivitetskommisjonen er det bekymringsfullt at norske skoleelever i internasjonale tester viser lave ferdigheter i basisfag, og at mange faller fra i videregående skole og høyere utdanning.

«Kunnskap er den viktigste kilden til økt produktivitet», fastslår utvalget.

– Det er slark i kunnskapsproduksjonen i Norge på alle nivåer, sa utvalgets leder Jørn Rattsø til Aftenposten i forkant av framleggelsen av rapporten tirsdag.

Utvalget konkludert med at det er gjort for lite for å sikre kvalitet i utdanningen.

Ulønnsom veipolitikk

Veibyggingen i Norge er samtidig for dyr, mener utvalget. Lønnsomhet tillegges for liten vekt i samferdselsinvesteringene, sier Rattsø til Aftenposten.

– En stor del av samferdselsprosjektene som bygges i dag, er samfunnsøkonomisk ulønnsomme. I Sverige er andelen lønnsomme prosjekter vesentlig høyere, sier han.

Statsminister Erna Solberg (H) kaller rapporten en «god provokasjon» som vil løfte opp viktige debatter i Norge.

– Det er ikke bra nok for et land som skal gjennom en omstilling og har ambisjoner om å beholde velferdsnivået sitt, å være omtrent middels eller midt på treet på alle statistikker, sier hun til NRK. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere