*Nettavisen* Økonomi.

Denne sikler norske rikinger på

Foto: (Iwers Mäklarbyrå)

Se bildene av Gyllenhammars 100-millionerskåk.

11.09.10 20:03

Tre norske familier har vært og kikket på herligheten. Den svenske næringslivskongen Pehr G. Gyllenhammars sommerhus på Råö ved Kungsbacka, tre mil sør for Gøteborg, er til salgs.

SE BILDENE AV PRAKTEIENDOMMEN NEDERST

Det er Gyllenhammars tre barn som nå er eiere av luksusen. Med en pris på 80-100 millioner kroner blir den i dyreste laget for de fleste nordmenn, som de senere år har kjøpt landsteder i stor stil langs den svenske vestkysten.

SELGE HYTTA? Finn megler

Gyllenhammar-eiendommen er et lukket paradis på hele 1540 mål og flere kilometer strandlinje. Hovedhuset er på vel 1000 kvadratmeter. Med ytterligere to bolighus på eiendommen får kjøper nok plass å boltre seg på.

Nordmenn vil ha
Per Iwers hos Iwers Mäklarbyrå sier til Nettavisen at det i tillegg til de norske familiene, er et par interessenter fra Sverige og et par europeiske, som har vært å sett på eiendommen.

- Vi vil ha flere visninger på eiendommen i september, og trolig også i oktober. De norske kommer tilbake for å se flere ganger, sier Iwers.

Han tror prisen vil ende opp i nedre del av intervallet på 80 - 100 millioner kroner, og håper å være ferdig med salget innen jul.

Hovedbygningen er på oppunder 1000 kvadratmeter og har blant annet innendørs svømmebasseng. På eiendommen finnes ellers eget jaktterreng for hjort, rosehage, slakteanlegg og badstufasiliteter.

Unik eiendom
Det er flere grunner til at norske supermillionærer sikler på Gyllenhammar-huset. Bare størrelsen og standarden i seg selv gjør den unik, også etter norsk standard. Denne koster tre ganger så mye som de dyreste eiendommene som er omsatt i den norske skjærgården.

- Ellers ligger eiendommen på vestkysten, så det er ikke så langt fra Norge, sier Iwers.

Iwers sier kjøperen her får et sted der han kan være i fred for omgivelsene. Beliggenheten i nærheten av Chalmers Tekniska Högskola i Gøteborg gjør at veien ned til eiendommen går over høyskolens område, og er sperret med bom.

Mobilforbud
Skulle dette ikke være nok til å overbevise potensielle kjøpere om eiendomens fortreffelighet som fredfullt feriested, burde mobilforbudet på eiendommen avgjøre saken. Av hensyn til romobservatoriet på Chalmers er det nemlig ikke lov å snakke i mobil på Råö.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Iwers Mäklarbyrå)

Per Gyllenhammar og hans familie har eid sommerhuset på Råö i 30 år. På begynnelsen av 1900-tallet tilhørte eiendommen skipsmeglerfamilien Broström - nå en del av det danske gigantrederiet Maersk. Senere kom den i Hasselblad-familiens eie.

Hasselblad var på slutten av 1800-tallet blant pionerene innenfor fotografering. Selskapet Hasselblad er i dag kjent for sine kostbare og avanserte kameraer.

Næringslivstoppen Pehr G. Gyllenhammar har nærmest legendestatus i Sverige. Gyllenhammar ledet nasjonens stolthet, bilprodusenten Volvo, fra 1971 til 1990.

Volvo-avtalen
Her hjemme ble han for alvor kjent på slutten av 70-tallet i forbindelse med forhandlingene mellom Norge og Sverige om den såkalte Volvo-avtalen. Det var den gang aktuelt å bytte deler av oljerettighetene i Nordsjøen med en eierandel i Volvo. Avtalen gikk i vasken.

Gyllenhammar var styreformann i Volvo fra 1990 til 1993, mens han fra 2004-2007 var styreformann i Investment AB Kinnevik.

SE BILDER AV HERLIGHETEN:

3699

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.