Elektronikk-kjeden Power deler ut titusenvis hybridsykler. Tilbudet er en del av «sykkel på kjøpet»-kampanjen som kjeden nå kjører.

Les mer: Elektronikk-kjede deler ut 40.000 sykler

Nettavisen har fått mangeårig sykkelmekaniker Olav Berve hos Felgen sykkelverksted i Oslo til å vurdere sykkelen. Han er ikke begeistret.

– Sykkelen burde være forbudt. Man narrer kundene, og det er ikke lov. Denne sykkelen er langt unna hva fagfolk selger, sier han.

Power er overrasket over kritikken. De forteller om mange fornøyde kunder.

– Som i fjor irriterer de seg over at vi gir bort tusenvis av sykler med begrunnelsen at disse er farlige, ikke av høy kvalitet og så videre, skriver administrerende direktør Anders Nilsen i Power i en E-post til Nettavisen.

– Ikke alle kan kjøpe seg sykler til mange tusen kroner med begrunnelsen, bedre kulelager, sterkere bremser og finjusterte gir. At vi gir bort helt kurante og fullt brukende sykler kan sikkert provosere en bransje som lever av å selge og reparere sine egne merker og sykler, fortsetter han.

Lang liste med feil

Sykkelmekaniker Berve mener sykkelen kun kan brukes i små mengder.

– Dette er ikke sykkel som er egnet for daglig bruk. I tillegg er det en liten sykkel, så den er ikke laget for vanlige voksne, sier han.

Sykkelen, som deles ut sammen med kjøp av enkelte varer, utleveres i butikk flatpakket i eske.

– Kan man bruke sykkelen rett ut av esken?

– Nei, bremsene er altfor dårlige. De er helt feiljusterte. Folk flest har ikke det minste peiling på å justere bremsene slik at de er sikre. Uten bremser så er det farlig å bruke sykkelen, advarer han.

Power tilbyr montering for 299 kroner. Det alternativet synes han ikke noe om. Berve mener de som monterer sykkelen ikke har greie på sykkel.

Sykkelmekanikeren har montert Nettavisen sin sykkel. Listen over feil og mangler er lang.

– Sykkelen har feil setepinne. Det setet her vil ikke sitte fast. Man kan skru så hardt man vil, men det er feil diameter. Selv om jeg strammer, så er setet ikke fast. Under sykling vil det sige ned, sier han og rister på hodet.


Berve mener hjulene på Power-sykkelen heller ikke er slik de skal.

– Kulelageret er for stramt, noe som betyr at navet må justeres. Forgaffelen rister også når du snurrer på hjulet. Det er fordi lageret er dårlig, sier han.

Også kranklageret får stryk. Det er en veldig billig type kulelager, mener sykkelmekanikeren.

I annonsen skryter elektronikk-kjeden over at sykkelen leveres med 18 Shimano-gir.

– Giret på sykkelen er bra, men det er montert feil og må etterjusteres, sier sykkelmekaniker Berve.

Fikk slakt i 2017

Power hadde den samme kampanjen i 2017. Sykkelen som da ble levert ut fikk slakt.

Flere av verkstedene påpekte overfor Adresseavisen at komponentene var så dårlige at de kunne utgjøre en fare for en voksen syklist.

Sykkelmekaniker Olav Berve mener det ikke er store forskjeller på årets sykkel.

– Årets modell er den samme greia, sier han.

– Får veldig få klager

Anders Nilsen i Power forteller at kampanjen har vært en kjempesuksess i flere år.

– En sykkel til under 2000 kroner har definitivt en annen kvalitet og funksjonalitet enn en sykkel til 5–6 eller 15.000 kroner. Så hva sammenligner man i det hele tatt med? spør Power-direktøren.


Han forteller at kunder som oppdager feil med sykkelen som oftest får ny del eller en ny sykkel.

– Vi har snart har gitt bort 50-60.000 sykler de siste årene og vi har veldig få klager på syklene. Jeg er overbevist om at våre kunder er klar over at dette ikke er sykkelen som skal tilfredsstille de mer kresne og sykkelbeviste brukerne, skriver han.