NA24.no

Deporterer mistenkt nazi-vakt

Sist oppdatert:
En amerikansk dommer har bestemt at en pensjonert bilmekaniker anklaget for å ha tjenestegjort som vakt i en nazistisk konsentrasjonsleir skal sendes ut av USA.

John Demjanjuk (85) har kjempet for å få bli i landet siden 70-tallet. En stund var han mistenkt for å være en notorisk brutal vakt kjent som «Ivan den grusomme.» Han var nær ved å bli henrettet i Israel.

Den amerikanske dommeren Michael Creppy besluttet onsdag at det ikke fantes bevis for Demjanjuks påstander om at han risikerer tortur i sitt hjemland Ukraina. Creppy sa Demjanjuk burde sendes til Tyskland eller Polen om ikke Ukraina vil ta ham imot, melder Associated Press.

Demjanjuk mistet sitt amerikanske statsborgerskap i 2002 da dokumenter fra andre verdenskrig viste at han hadde tjenestegjort som vakt ved nazistiske konsentrasjonsleire.

USA forsøkte første gang å utvise Demjanjuk i 1977, da han ble anklaget for å være vakten «Ivan den grusomme» ved konsentrasjonsleiren Treblinka i Polen. Demjanjuk ble utvist til Israel der han ble dømt til døden, men israelsk høyesterett avgjorde at en annen person trolig var «Ivan».

Demjanjuk vendte tilbake til USA der han fikk sitt statsborgerskap tilbake igjen før han mistet det på nytt i 2002.

Dagens sak er basert på bevismateriale det amerikanske justisdepartementet har fått tak i som antyder at Demjanjuk kan ha vært en annen vakt ved leiren. Demjanjuk benekter disse anklagene.

Deporteringsavgjørelsen vil trolig bli anket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere