NA24.no

Der ble Kina fattig igjen

Sist oppdatert:
40 prosent av Kinas økonomi kan bli borte ved et trylleslag.

(NA24-KOMMENTAR): I en kronikk i Financial Times skriver økonomen Albert Keidel at Kinas bruttonasjonalprodukt kan være overvurdert med så mye som 40 prosent, når man måler kjøpekraften.

Keidel, som tidligere var tilknyttet Verdensbanken, baserer dette på en undersøkelse gjort av Asian Development Bank. Han spår at Verdensbanken senere i høst vil nedjustere sitt anslag på størrelsen på Kinas økonomi.

Grunnen er angivelig at man ikke har hatt god nok prisstatistikk fra Kina. Slike tall er nødvendige for å beregne hvilken kjøpekraft et gitt bruttonasjonalprodukt innebærer.

Det er for eksempel slike kjøpekraftsberegninger som ligger til grunn når man beregner hvor mange ekstremt fattige som lever på under 1 dollar dagen, eller 2 dollar dagen.

Hensikten er å beregne hva man faktisk kan kjøpe av varer og tjenester i det enkelte land, og siden prisnivået jevnt over er lavere i land med lavt BNP pr. innbygger, er den praktiske effekten at forskjellene mellom land blir mindre når man bruker kjøpekraft enn når man baserer sammenligningen på offisielle valutakurser.

Flere fattige
Får Keidel rett er det ikke 100 millioner kinesere som lever på under 1 dollar dagen i kjøpekraft, det er 300 millioner. For India kan antallet ekstremt fattige være nærmere 800 millioner enn det offisielle tallet på 400 millioner.

Dette er dramatiske tall. En slik justering betyr selvsagt ikke at noen faktisk blir fattigere, men det betyr at det finnes flere fattige enn man trodde. Ifølge Keidel har feilen trolig eksistert i et par tiår, men den har trolig blitt større fordi man ikke har korrigert tilstrekkelig for høyere priser i Kina.

Man skal likevel huske på at det aller meste av den økonomiske veksten i Kina utvilsomt er reell. Selv om BNP skulle bli nedjustert med 40 prosent vil det med dagens veksttakt ikke ta stort mer enn fem år å hente inn igjen det «tapte».

Likevel bidrar det til forståelse for hvorfor det ser ut til å være økende sosial uro mange steder i Kina, og hvorfor myndighetene fokuserer så hardt på fortsatt økonomisk vekst, noe som ofte kan ha negative miljøkonsekvenser.

Usikre tall
Det sier også noe om at man skal ta statistikk fra land som Kina og India med en stor klype salt. Landene er store, uoversiktlige og enormt folkerike. Også tidligere er det stilt spørsmål ved Kinas BNP-tall. For to år siden kom kinesiske myndigheter frem til at tallet måtte justeres opp 17 prosent.

Kina har endret seg dramatisk de siste par tiårene, men landet er fortsatt et diktatur, og samfunnet er på langt nær så gjennomsiktig som i Vesten. Det bærer nok den økonomiske statistikken også preg av.

Are Slettan er tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Eksplosiv innvandring
Venter på USA-nedturen
Helt vanlig børsuro
Er Gud proteksjonist?
Slakter spareprodukter

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere