*Nettavisen* Økonomi.

Derfor ble ikke eierne varslet

Styreformann Thorleif Enger i Agrinos. Foto: Morten Holm (SCANPIX)

- Thorleif Enger ser på dette som lite dramatisk.

22.05.12 12:45

Det er tidligere toppsjef i Yara, Thorleif Enger sin advokat, Knut Smedsrud, som sier dette til NA24.

- Enger ser på dette som lite dramatisk. Økokrim gjør bare jobben sin, sier Smedsrud.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Økokrim har tatt ut siktelse mot to av gjødselkjempen Yaras konserndirektører, leder for oppstrømssegmentet Tor Holba og finans- og strategidirektør Hallgeir Storvik. Siktelsene skjer i tilknytning til forhold innenfor rammen av den pågående etterforskningen av Yara som ble startet i 2011.

- Varslet av Økokrim

Fredag, rett etter klokken 14.00, meldte Yara til Oslo Børs, at Holba og Storvik var siktet i korrupsjonssaken i Libya.

At Thorleif Enger, Yaras tidligere konsernsjef, var siktet, ble det ikke opplyst noe om i markedet. Først tirsdag morgen kunne Dagens Næringsliv avsløre for aksjonærene at også Enger var siktet.

LES: THORLEIF ENGER SIKTET FOR GROV KORRUPSJON

- Vi ble varslet av Økokrim om at Tor Holba og Hallgeir Storvik ble siktet, som var grunnlaget for at vi gikk vi ut med den informasjonen, sier Esben Tuman, kommunikasjonsdirektør i Yara, til NA24.

Oslo Børs mener at Yara allerede har gått ut med den informasjonen som er relevant.

- Vi mener at det som var viktig for prisingen av aksjen gikk Yara ut med på fredag, sier kommunikasjonssjef Guro Steine til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: MAHMUD TURKIA (AFP)

Engers forsvarer, Knut Smedsrud, er enig med Oslo Børs.

- Enger er ikke ansatt i Yara lenger, så det var helt naturlig at Yara ikke informerte om Engers siktelse, sier Smedsrud.

- Tvangsmiddel

- Enger har avgitt forklaringer tidligere og har opprettholdt disse i helgen. Han stiller seg uforstående til siktelsen, da han verken har medvirket til eller hatt kjennskap til eventuell korrupsjon i Libya, fortsetter Smedsrud.

Han presiserer ytterligere.

- Hvis Økokrim har kommet til konklusjonen at korrupsjon har skjedd blir spørsmålet: Hvem har gjort det, hvem har medvirket og hvem visste?, sier Smedsrund

- Økokrim gikk til aksjon etter at det forelå ny informasjon. Tre personer ble hentet i sine hjem fredag morgen. Det blir sett på som tvangsmiddel, og dermed fikk de status som siktet av Økokrim.

- Taushetsplikt

- Hva slags type informasjon?

- Økokrim har gitt oss taushetsplikt, så det kan jeg dessverre ikke kommentere.

- Ikke selg

Yara-aksjen falt kraftig på nyheten, aksjen var ned 2,6 prosent like før børsmeldingen ble sendt ut og en drøy halvtime senere var den ned 5,52 prosent. Til slutt endte den ned 6,48 prosent til 233,40 kroner. Hovedindeksen falt 3,07 prosent til 388,59 poeng. Det var det laveste nivået så langt i år.

- Jeg anbefalte ikke mine kolleger å selge, da aksjen falt, sier analytiker Henrik Schultz i Sparebanken 1 Markets til NA24.

Han sier videre at dette selvfølgelig er en vanskelig sak å ha en formening om fra et analytisk ståsted.

- Det er umulig å spekulere på dette. Jeg registrerer at så langt er ingen i konsernledelsen mer permanent fritt stilt, og så langt er ingen iallfall dømt, sier Schultz.

- Yara er et bra selskap med en god konsernledelse. Inntil det foreligger noe mer konkret, endrer jeg ikke syn, fortsetter Schultz. Det er klart at vi i markedet følger saken veldig nøye med tanke på selskapets fremtidige ledelse, men så langt har jeg ingen grunn til å konkludere noe negativt.

- Nedsiden er ikke stor

I Yaras regnskaper er Libya-virksomheten, Liefco, bortført til 1,4 milliarder kroner.

- Nedsiden er ikke stor. Dette bør ikke ha mye å si på Yara-kursen, sier Schultz.

- Hva med bøter?

- Helt umulig å si noe på det. blir bare spekulasjon, sier Schultz.

Klikk på bildet for å forstørre.

Holba og Storvik har etter eget ønske fratrådt sine stillinger med umiddelbar virkning inntil saken er ferdig etterforsket. De nekter straffskyld og ble løslatt i løpet av helgen, men er fortsatt siktet.

Fremtredene næringslivsleder

Enger, en av Norges mest fremtredene næringslivsledere de siste tiårene, ledet Yara fram til høsten 2008. Det skal ha vært hensyn til fare for bevisforspillelse som gjorde at Økokrim valgte å pågripe de tre mennene samtidig.

Like før Enger sluttet i Yara, signerte han en avtale med Libyas nasjonale oljeselskap om etablering av gjødselselskapet Lifeco. Det er i forbindelse med denne etableringen at Økokrim mistenker at det ble utbetalt bestikkelser til mellommenn.

I mars meldte den norske gjødselkjempen at de hadde funnet uakseptable utbetalinger fra konsernets samarbeidsselskap i Sveits og at Økokrim var varslet.

- Eksterngranskning av mulig korrupsjon

Yara startet 8. april 2011 en eksterngranskning av mulig korrupsjon.

Samtidig med iverksettingen av den eksterne granskningen, ble Økokrim varslet om at mulige straffbare forhold kunne ha skjedd før oktober 2008 knyttet til etablering og oppfølging av Yaras eierandel i Libyan Norwegian

Yaras datterselskap i Sveits ble ransaket etter mistanke om at kontoret har blitt brukt som kanal til å betale ut bestikkelser i India og Libya. Yara datterselskap i Sveits, Balderton, er et heleid tradingselskap for Yara. I to omganger – i 2006 og 2010 – har Yara betalt tilsammen 1,1 milliarder kroner for det sveitsiske tradingselskapet, som lenge ble ledet av tyrkiske Nejdet Baysan, ifølge Dagens Næringsliv.

I fjor forsvant Nejdet Baysan og to andre ledende ansatte fra selskapet. De skal ha startet konkurrerende virksomhet. Ifølge Yara var det ingen sammenheng mellom avgangen og Økokrims beslag hos datterselskapet.

I midten av april var Yara ute å meldte om at det er satt i gang etterforskning av en annen del av selskapet internasjonale satsing, nemlig samarbeidet med Gaddafis stateide gjødselselskap. I joint-venturet Lifeco har Yara en 50 prosents eierandel.

Mistanke

Yara har sagt at mistankene er knyttet til pengeutbetalinger til tredjeparter før det libyske samarbeidsselskapet ble etablert i 2008.

Senere har Økokrim tatt ut siktelse mot Yara International for overtredelse av Straffelovens paragraf 276a, jf. Paragraf 276b. Siktelsen gjelder utbetaling av 1 millioner dollar, eller 5,5 millioner kroner, til en person knyttet til et indisk prosjekt.

Dette daterer seg tilbake til perioden 2006-2007, og gjelder et prosjekt i India. Prosjektet tok sikte på å etablere en joint venture for produksjon og salg av gjødsel, men ble ikke realisert.

Lifeco ble etablert i 2009 med en Yara-eierandel på 50 prosent. Selskapet eier og driver ammoniakk- og ureafabrikker i Marsa El Brega i Libya, og har en samlet årlig kapasitet på 900.000 tonn urea og 150.000 tonn ammoniakk for salg.

Selskapet LIfeco har vært verdsatt til 450 millioner dollar, eller i underkant av 3 milliarder kroner. Yaras andel er altså halvparten av dette.

Yaras desidert største eier er den norske staten. Nærings- og handelsdepartementet eier 36,21 prosent av aksjene, mens Folketrygdfondet eier er nest største aksjonær med 6,46 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.