*Nettavisen* Økonomi.

Kjell-Magne Rystad

Derfor bør Vinmonopolet avskaffes

Norge er et av få land med statlig vinmonopol Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Dagens vinslipp viser hvor tåpelig vinmonopolet er. Mens vininvestorer tjener store penger, blir vanlige folk tvunget til å handle i Sverige eller på taxfree.

Dette er et meningsinnhold skrevet av Kjell-Magne Rystad:

Vinmonopolet deler ut penger

7. februar har Vinmonopolet årets slipp av eksklusive viner. Som vanlig er det mulig å gjøre svært lukrative kjøp for den som har penger på konto og tålmodighet til å vente et par uker i kø. Denne gangen solgte Vinmonopolet den mest kostbare flasken for 49 999 kroner. Det er bare en fjerdedel av den internasjonale markedsprisen for den ettertraktede 2015-årgangen av Domaine de la Romanee-Conti som ligger på rundt 200 000 kroner. Den heldige vininvestoren kan dermed få en gevinst på hele 150 000 kroner ved å kjøpe en eneste vinflaske på Vinmonopolet.

For folk som kjøper vanlige viner på Vinmonopolet er virkeligheten en helt annen. Ingen steder er vanlig vin mer kostbart enn på Vinmonopolet.

Årsaken til at vanlige viner er dyre er selvsagt alkoholavgiftene, men også at Vinmonopolet har høye kostnader ved å holde et bredt vareutvalg. Som monopolbedrift må selvsagt Vinmonopolet holde et bredt utvalg, men hvorfor skal folk være med å betale for det. Attpåtil selger altså Vinmonopolet eksklusive viner til langt under markedspris. I alle andre bransjer er det spesialbutikker som tar seg av den slags. Så får de spesielt interesserte betale det det koster. Som er markedspris. Det er både fornuftig og rettferdig.

Vinmonopolet har ingen god begrunnelse

I Norge har det satt seg en oppfatning om at Vinmonopolet er nødvendig for at landet ikke skal drukne i flatfyll og alkoholproblemer. Denne oppfatningen er ikke godt forankret i fakta. Likevel gjentas dette budskapet i det kjedsommelige fra politikere, helsemyndigheter, forskningsinstitusjoner, avholdsorganisasjoner og media.

Det er ingen tvil om at alkohol kan være farlig. Det betyr likevel ikke at norsk alkoholpolitikk er vellykket. Snarere ser det ut som det motsatte er tilfelle. Norge har større problemer med alkohol enn mange land med en langt mer liberal alkoholpolitikk. Les mer om det her.

Grensehandel og kriminalitet

Høye priser på alkohol fører selvsagt også til problemer med grensehandel og smugling. Når folk først drar over grensen, kjøper de gjerne med seg mye. Ifølge Statistisk Sentralbyrå er grensehandelen på dagsturer til utlandet på over 15 milliarder kroner årlig. Det utgjør mange tusen arbeidsplasser.

Kriminalitet som følge av høye priser på alkohol er et enda større problem. Ungdommene våre blir forsynt med sprit fra sprittaxier mens smuglerøl flommer over grensene. Uten at noen kan være sikker på kvaliteten på de illegale varene. Dess høyere priser på alkohol, dess større blir disse problemene.

På Stortinget er det særlig KrF som vil ha en strengere alkoholpolitikk. Det vil forsterke disse problemene. Det sies at spritsmuglere stemmer KrF. Det er nok en grunn til det.

Legg ned Vinmonopolet og senk avgiftene

Gavene til vininvestorer er bare et symptom på hvor tåpelig norsk alkoholpolitikk og vinmonopolordningen er. Folk kommer fra utlandet for å sikre seg eksklusiv vin til latterlig lave priser samtidig som vanlige folk betaler verdens høyeste priser for vanlige viner.

I andre europeiske land tror folk nesten ikke det de ser på Vinmonopolet. Mens eksklusive viner altså selges til spottpris, blir folk flest pålagt svært høye avgifter. Taxfree kvoten vil politikerne helst fjerne.

Konklusjonen på dette bør bli at avgiftene senkes og at vin selges i butikker på samme måte som øl. Det bør være fri konkurranse både på pris og utvalg. Slikt fungerer veldig godt for alle andre varer.

Siden det er lite som tyder på at Norges strenge alkoholpolitikk faktisk virker, kan den like gjerne oppgis. Forbrukerinteressene til vanlige folk må settes i førersetet, på samme måte som for alle andre varer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag