NA24.no

Derfor er bensinprisen høy, selv om oljeprisen har falt dramatisk

Sist oppdatert:

(Nord24): Oljeprisen har falt fra 116 dollar til under 70 dollar på et halvår.

Bensinprisene er imidlertid fortsatt høye og det er store forskjeller mellom nord og sør.

IS og Russland

Thina Margrethe Saltvedt jobber som sjefanalytiker makro/olje i avdelingen i Nordea Markets globalt.

Hun følger oljeprisen og lager prognoser for hvordan den utvikler seg basert på faktorer som samfunnsutvikling, verdensøkonomien, handel, sjøfart, og politisk utvikling.

- Frem til juni i år var det økende priser grunnet uro rundt IS-styrkenes fremmarsj i Irak og situasjonen i Russland.

Men så kom en dramatisk endring i markedet - hovedsakelig grunnet overflod av olje i markedet fra blant annet amerikansk skiferolje og Opec som denne gangen ikke har vært villig til å kutte i produksjonen.

Det har gitt et prisfall som er prosentmessig langt høyere enn overproduksjonen skulle tilsi.

- Vi har hatt et veldig kraftig fall - fra 116 dollar per fat i juni. Nå er det nesten 65 dollar. Det er en nedgang på over 40 prosent, og det er sjelden vi ser.

Psykologisk fundert

Saltvedt sier at prisfallet er delvis psykologisk fundert og at det langt fra er sikkert at bunnen er nådd. Prisene kan gå fort oppover også, slik det er har gjort etter tidligere nedgang i oljeprisen.

Mange undrer seg likevel hvorfor ikke bensinprisen følger etter.

Makroøkonomen forklarer på denne måten:

- Bensinprisen avhenger av utviklingen i råoljeprisen, men på kort sikt kan det likevel bli avvik. Det kan skyldes lagerforhold for ferdigproduktet bensin. Her kan det være et annet forhold mellom tilbud og etterspørsel enn for råolje. På lengre sikt vil det jevne seg mer ut.

Hun legger til:

- I Norge importerer vi bensin og vi må samtidig huske at kronekursen er svekket i forhold til dollar. I tillegg er det slik at 60 prosent av bensinprisen i Norge er avgifter. Bare 40 prosent svinger med markedet.

Store forskjeller mellom nord og sør

De store forskjellene mellom bensinpriser i nord og sør – inntil til tre kroner – forklarer hun slik:

- Transportkostnader er en hovedårsak. Det koster å frakte bensin. Det er også ekstra avgifter noen steder – inntil 80 øre. I tillegg er det ulik konkurranse i ulike byer. I noen byer er det rett og slett flere bensinstasjoner og høyere konkurranse, enn på et sted som kanskje bare har en bensinstasjon.

- Synes det er veldig dyrt

Elhadji Idrissa (47) fra Ghana og Romerike skulle ønske han fikk billigere bensin enn 14 kroner og 39 øre på Shell ved Skjetten nærsenter nord for Oslo.

–Jeg synes det er veldig dyrt. Vi ønsker at prisen kommer litt ned. Bensin i Norge er veldig dyrt. Noen ganger må jeg dra rundt og se hvor det er billigst. Noen ganger kjøper jeg på Uno X i Rælingen eller i sentrum av Lillestrøm eller på flyplassen.

Bensinkunde Geir Bjarnesen i Tromsø er overrasket over de store prisforskjellene mellom nord og sør - selv om det jevnet seg ut noe i løpet av tirsdag formiddag:

- Jeg tenker at det er litt rart. Det er en drøy forskjell.

Les flere saker på Nord24


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere