NA24.no

Reiselivsportalen VisitNorway.com står i sentrum for ESAs undersøkelser av Innovasjon Norge.
Reiselivsportalen VisitNorway.com står i sentrum for ESAs undersøkelser av Innovasjon Norge.

Derfor etterforskes Innovasjon Norge

Sist oppdatert:
- Dette er en trist sak, sier klageren.

EFTA (den europeiske organisasjonen for frihandel) sitt overvåkningsorgan ESA meldte sist uke at de vil innlede etterforskning av Innovasjon Norge.

Bakgrunnen er at Innovasjon Norge, som et statlig selskap, har gått inn på driftssiden på infrastruktur i forbindelse med reiselivsportalen VisitNorway.com.Ulike vilkår for konkurranse
Klageren i saken er New Mind tellUs, som tilbyr slike tjenester. De utvikler og selger såkalte e-tourism solutions. Bakgrunnen for klagen er at selskapet mener at de og Innovasjon Norge ikke konkurrerer på like vilkår, da Innovasjon Norge får statlig støtte.

- Det er denne plattformen Innovasjon Norge konkurrerer med oss på. Vi har flere skriftlige uttalelser fra våre kunder der de rett ut sier at valget står mellom vår og Innovasjon Norges plattform, sier Michael Borge, daglig leder i selskapet, til Nettavisen.

New Mind tellUs oppgir at de har samarbeidet tett med VisitNorway, som da har fått innsyn i deres teknologi, nasjonale registrere, oversettelser med mer.

Innovasjon Norge, gjennom VisitNorway, er nå i ferd med å bli en tilbyder av webtjenester og infrastrukturløsninger, i direkte konkurranse med tellUs og flere andre webtjeneste-leverandører, mener selskapet.

Michael Borge fra New Mind tellUs synes det er trist at de har måttet klage Innovasjon Norge inn til ESA.

Redd for å forsvinne
Siden Innovasjon Norge har en unik posisjon i markedet og markedsmakt som er bygd opp gjennom mange år, er New Mind tellUs redd for at de vil bli tvunget til å legge ned, da Innovasjon Norge vil ta flere av deres kunder.

ESA sendte forrige uke ut en pressemelding der de fortalte at de vil innlede etterforskning av Innovasjon Norge.

- Pressemeldingen fra ESA kan tyde på at de er enige med våre betraktninger. Vi er selvfølgelig glad for at saken foreløpig kan se ut til å gå i vår retning, men ESA har enda ikke fattet et endelig vedtak så vi får vente å se hva som blir det endelige utfallet, sier Borge. 

New Mind tellUs har jobbet lenge for å finne en løsning i saken før de klaget inn til ESA. 

- For tellUs føles, naturlig nok, situasjonen som livskritisk. Vi så til slutt ingen annen mulighet enn å ta denne saken til ESA. Vi kan ikke sitte stille å se på at det statlige organet Innovasjon Norge, med alle de økonomiske og markedsmessige fordeler de har, konkurrerer med oss på så ulike vilkår, sier Borge.

- Hele saken er veldig trist. Vi ønsker primært sett et fortsatt godt samarbeid med Innovasjon Norge.

Ingen kommentar
Nettavisen har vært i kontakt med Innovasjon Norge, men de ønsker ikke å kommentere at ESA nå etterforsker selskapet.

- Vi ser at ESA har valgt å gjøre en undersøkelse i forhold til vårt samarbeid med norsk reiselivsnæring, i forhold til VisitNorway-portalen. Vi forholder oss til det, og så får vi se hva ESA kommer frem til, sier Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

ESA vil undersøke
- Ifølge regjeringens reiselivsstrategi fra 2012, statsbudsjettet og oppdragsbrev er nettportalen visitnorway.com et sentralt virkemiddel for å profilere og selge norsk reiseliv, skriver ESA i en pressemelding.

- Innovasjon Norge har derfor også begynt å tilby web-infrastruktur og beslektede IT-tjenester til regionale markedsføringsselskaper og destinasjonsselskaper som har sluttet seg til visitnorway.com-løsningen. Disse selskapene kan ha både offentlige og private eiere, og har ansvar for reiselivsmarkedsføringen i sine regioner eller lokalområder.

ESA vil derfor undersøke om Innovasjon Norges web-infrastruktur er kryssubsidiering, om Innovasjon Norge opptrer som en kommersiell aktør og om de tar seg betalt til markedspris.

De ber samtidig om at andre som har interesse i saken kommer med sine kommentarer.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere