*Nettavisen* Økonomi.

Derfor faller børsene

En dollar i fritt fall og stor nervøsitet rundt amerikanske makrotall skaper frykt på verdens børser fredag.

12.05.06 13:18

Frykt for hva amerikanske myndigheter kan legge frem av makrotall i ettermiddag har satt sitt preg på Oslo Børs og de internasjonale børsene fredag. Ved lunsjtider er hovedindeksen ned 2,7 prosent, mens markedene ellers i Europa er ned 1,5 til 2 prosent.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Usikkerheten rundt utviklingen i den amerikanske økonomien har slått spesielt hardt ut i det norske markedet hvor dollareksponering nå er meget stor på grunn av olje- og offshoresektoren store vekting i indeksen. Det er selskaper som Statoil og Hydro som leder an i fallet, disse har store deler av sine inntekter i dollar i likhet med riggsektoren og andre eksportselskaper.

Makrofrykt
Dagen makropakke i USA består av den viktige handelsbalansen, samt den konsumenttillitsindeksen fra University of Michigan. Usikkerheten rundt handelsbalansen har økt etter at Kina i natt la frem sine tall som viste et nytt kraftig løft. USA er Kinas viktigste eksportmarked, og kan derfor bli rammet av en tilsvarende negativ.

Dollarfallet startet allerede i går ettermiddag etter at de månedlige detaljhandelstallene for april kom inn lavere enn ventet. Mot norske kroner har dollaren vært under 6 kroner i formiddag, og ligger nå og vaker rundt 6 kronersmerket.

Dollar har falt tilsvarende mot euroen i formiddag av samme årsaker, etter å ha logget det laveste nivået på ett år torsdag.

Det er ventet at USA vil legge frem et handelsunderskudd på 67,5 milliarder dollar for mars, opp fra 65,74 milliarder i februar.

Ikke dramatisk
Meglersjef Peter Wessel i SEB Enskilda mener det ikke er et dramatisk fall vi er vitne til i dag på Oslo Børs, men at markedet korrigerer noe ned på svak utvikling på Wall Street og svekket dollar.

- Det er to forhold som preger Oslo Børs i dag. Kursutviklingen i USA der det var en generell nedgang og spesielt innen olje og oljeservice, sier Peter Wessel til NA24 iMarkedet og fortsetter med at dollarene fortsetter å svekkes seg og er ned til rundt 6 kroner.

Meglersjefen i Enskilda mener at det er dette som markedet fokuserer på nå og som tynger Oslo Børs.

Også det faktum at det norske markedet har hatt en sterk kursutvikling den siste tiden, så langt i år har oilservice i Norge opp over 100 prosent, trekker Wessel frem.

- Dette er ganske udramatisk i forhold til det vi har sett (av oppgang, red.anm.) den siste tiden, avslutter Peter Wessel til NA24 iMarkedet

Oljefall
I tillegg til dollarutviklingen preges Oslo Børs av tilbakefall for oljeprisen i dag. Det Internasjonale energibyrået IEA la i dag frem sine prognoser som innhold nye kutt i etterspørselsprognosen for 2006.

IEA tok ned den forventede etterspørselsveksten i år fra 1,47 millioner fat i forrige rapport til 1,25 millioner fat pr. dag i dagens rapport. Prisen på et fat Nordsjøolje har falt under 73 dollar fatet i London i formiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.