*Nettavisen* Økonomi.

Derfor faller studentene av

Med noen enkle triks kan du gjøre unna eksamenslesingen raskt og effektivt. Foto: Crestock

Studenter slutter ikke på skolen på grunn av lærestedet.

26.11.11 14:35

En ny undersøkelse fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdannelse (NIFU) sammenligner studenter som påbegynte sine studier i 1999, med de to kullene som startet opp i 2003 og 2005. Resultatet viser at kvalitetsreformen fra 2003 ikke har hatt effekt på frafallet av antall studenter.

Én av fem faller ut
Da Kvalitetsreformen ble innført i 2003 var ett av målene at flere studenter skulle komme ut av studieløpet med graden i behold. Fremdeles faller én av fem ut av høyere utdannelse, og hva som er årsaken til det er et mysterium, selv for kritikerne av reformen.

Men studenter slutter vanligvis på grunn av forhold som ikke har noe med lærestedet å gjøre.

- Hovedfunnene var at de som falt fra, var de som hadde svake forutsetninger og usikker motivasjon for å studere. De sluttet på skolen av årsaker som ikke hadde med lærestedet å gjøre, sier forsker i NIFU og en av forfatterne av undersøkelsen, Per Olaf Aamodt til Dagens Næringsliv lørdag.

Halvparten av de spurte studentene gir i studien uttrykk for at de fant noe mer spennende å gjøre, og derfor valgte å avbryte studiet. 47 prosent fant ut hva de egentlig ønsket å gjøre. 42,6 prosent gikk gjennom en prosess der de modnet som menneske. 46,3 prosent av studentene synes det var en vanskelig beslutning å slutte. Omkring 30 prosent angret på valget i ettertid, og 35 prosent så på studieslutten som et nederlag, skriver avisen.

- Flere årsaker
69,9 prosent av studentene mener lærestedet ikke hadde kunnet forhindre en avslutning av studiet.

- Mange slutter mer eller mindre frivillig fordi de heller velger å jobbe, men selvfølgelig også fordi de strever litt med studiene, det er ofte flere årsaker. Og alt henger sammen med at det så å si er åpen adgang til høyere studier, fortsetter han.

- De tretti prosentene som er igjen er mange mennesker, og vi ønsker å gi dem bedre motivasjon og bedre grunner til å ikke falle fra. Vi tolker det at det er en svak nedgang i frafallet ved universitetene som en positiv trend, og lar tiden vise om den holder seg. Men dette er også en viktig beskjed til oss politikere om at vi må huske det som er utenfor lærestedet, og sørge for at alt utenfor ligger til rette, som studentboliger, økonomi og studiestøtte, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kyrre Lekve til DN.

- Mange er usikre
Lederer ved Karrieresenteret på Universitetet i Oslo (UiO) mener studentene må følges opp helt fra starten av.

- Jeg tror det er veldig viktig å møte studentene tidlig i løpet. Mange er veldig usikre på om de har valgt riktig, usikre på om de vil være på skolen og usikre på hva som venter i andre enden av utdanningsløpet, sier Gisle Hellsten til DN lørdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.