Derfor får noen subsidiert boliglånet av staten

Noen som kommer på visning kan regne med å få vesentlig billigere lån enn andre.

Noen som kommer på visning kan regne med å få vesentlig billigere lån enn andre. Foto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)

Boligmarkedet omtales som farlig - staten spytter inn penger.

Både OECD og Det internasjonale pengefondet (IMF) har i flere år advart kraftig mot det de mener er en boligboble i Norge, som en frykter vil sprekke.

Til tross for dette, har staten flere målrettede tiltak for økt press i boligmarkedet. De to mest kjente er Husbankens startlån til personer som ikke har god nok økonomi til å få lån i vanlige banker. Det andre er subsidierte boliglån til statsansatte og lærere gjennom Statens pensjonskasse (SPK).

På sistnevnte ble det i forrige uke kjent at renten settes ned til 2,5 prosent. Til sammenligning er storbankenes beste boligrente rundt ett prosentpoeng høyere.

Les også: Storbankene koster 1000 kroner mer per måned

Statens pensjonskasse selv skryter av at de tilbyr et boliglån hvor en sparer rundt 15.000 kroner i året - opp til 30.000 kroner for en husstand der to er offentlig ansatt.

Fagforeningsfordel

Men hvorfor er det slik at staten subsidierer boliglån til noen hundre tusen nordmenn?

- I 1949 vedtok Stortinget en ordning med statsgaranterte boliglån. Ordningen ble tariffestet i 1988 og er en del av hovedtariffavtalen i Staten. Maksimalt lånebeløp, som i dag er 1,7 millioner kroner, framgår av avtalen. I tillegg til disse statsansatte, har også andre medlemmer av SPK lånerett, herunder kommunalt og fylkeskommunalt ansatte lærere, svarer statssekretær Paal Bjørnestad.

Laveste rente

SPKs boligrente baserer seg på den såkalte «normrenten», som er den laveste renten du kan få, uten å betale fordelsbeskatning.

Statssekretær Paal Bjørnestad Foto: Rune Kongsro (Regjeringen)

- Normrenten er den laveste renten en arbeidsgiver kan tilby på lån til arbeidstaker uten at det må betales skatt. Dersom arbeidsgivere tilbyr lån til en lavere rente enn normrenten, skal det betales skatt av denne fordelen. Normrenten er basert på renten på statskasseveksler med kort løpetid tillagt et påslag. Dette påslaget ble økt fra 0,5 til 1,25 prosentenheter fra 1. mars i år. Enkelte arbeidsgiveres rente på lån til ansatte følger normrenten, slik at det ikke blir noen fordel å skatte av, sier Bjørnestad.

Han ønsker ikke å kommentere hva dagens regjeringen mener om subsidiere boliglån som kompensasjon for lavere lønninger i offentlig sektor.

Mener bankene bør tilby noe lignende

Bjørnestad gir derimot et spark mot de store bankene. Den såkalte «normrenten», som ligger til grunn for lån i SPK, bør ifølge statssekretæren være noe de store bankene kan strekke seg mot.

- Normrenten bør i prinsippet tilsvare den beste boliglånsrenten i det ordinære boliglånsmarkedet. En viss margin opp til markedsrenten vil imidlertid være hensiktsmessig for å unngå at normrenten i perioder med betydelige rentesvingninger kommer vesentlig over markedsrenten, sier han.

Ifølge departementet skjedde det sist under finanskrisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.