*Nettavisen* Økonomi.

Derfor går prisen til himmels

Oljeprisen går i taket og milliardene strømmer inn i statskassen.

13.04.07 14:31

Nordsjøoljen koster i øyeblikket 69,43 dollar for et fat . Oljeanalytikerne mener lave lagertall, raffineriproblemer, oppstart av bilsesongen og lavere vekstanslag i USA spiller en hovedrolle hvor oljeprisen skal fremover.

NA24 - din næringslivsavis

Dette kombinert med at OPEC holder igjen kapasitet påvirker oljeprisen.

TV 2 Nyhetskanalen sender direkte fra Kristin Halvorsens pressekonferanse om Oljefondet.

Etterspørselvekst
- Oljeprisen stiger på fundamentale årsaker som at etterspørselen vokser. Man klarer ikke raffinere nok for å tilfredsstille behovet, sier oljeanalytiker John A. Schj. Olaisen i meglerhuset Carnegie til NA24.

Olaisen sier at makroforholdene spiller også en viktig rolle for hvor prisen skal, og tenker da spesielt på USA.

- Makroforholdene som vekst i global brutto nasjonalproduksjon generelt, og i USA spesielt, er viktige indikatorer, sier han.

Enighet
Olaisen får støtte fra oljeanalytikerne Bjørn Inge Tønnessen i DnB NOR og Benny Clausen i Norwegian Oiltrading.

- Rapporten fra Det Internasjonale energibyrået (IEA) som kom i går med bekymring for lagerkapasiteten presser prisen, sier Tønnesen til NA24.

Analytikerne sier Iran fortsatt spiller en rolle og valget i Nigeria kan påvirke prisbildet med bråk rundt presidentvalget som er denne måneden.

- Meldingen om brann i raffineriene i Texas er heller ikke positivt, og fabrikken er satt ut av drift helt til 2008, sier Clausen til NA24.

Tønnessen sier at Shell også har indikert at det igjen skal starte opp produksjonen i Nigeria. Det kan bety ekstra kapasitet på 500.000 fat inn i markedet. Det kan være med å senke prisen på oljen.

Prisbildet
Prisen for nordsjøoljen er i øyeblikket 69,43 dollar fatet og den amerikanske kvaliteten WTI er nede i 64,46 dollar fatet.

- OPEC må øke sin ledige kapasitet som er fem millioner fat daglig, sier Olaisen, og legger til at prisen vil svinge men at han forventer et lavere prisbilde innen det neste året.

- Jeg tror prisen vil holde seg rundt 66-70 dollar fatet frem til sommeren og noe ned fra og med høsten, sier Clausen.

Fest på Oslo Børs
Høy oljepris betyr normalt gode dager på Oslo Børs. Analytikeren er enig at oljerelaterte aksjer kan se en god vår i møte.

- Kursene har ikke gått så mye opp selv om oljeprisen har steget en del. Men så lenge oljeprisen holder seg over 60 dollar er det godt for oljesektoren på Oslo Børs, sier Tønnessen til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag