*Nettavisen* Økonomi.

Derfor hater Russland Vesten

POPULÆR: Vladimir Putin sier det de fleste russere mener, sier kommentator Marc Champion. Her er Putin fotografert mens han gjestet en konkurranse organisert av Studentenes idrettsforbund i Sotsji denne uken.

POPULÆR: Vladimir Putin sier det de fleste russere mener, sier kommentator Marc Champion. Her er Putin fotografert mens han gjestet en konkurranse organisert av Studentenes idrettsforbund i Sotsji denne uken. Foto: Ria Novosti (Reuters)

Denne uken har Vladimir Putin i klare ordelagt fortalt hva som er galt i verden.

26.10.14 08:16

Vladimir Putin har denne uken gitt klart uttrykk for at Russland føler seg ignorert, ydmyket og isolert av USA.

Under sin avslutningstale under den årlige Valdai-konferansen i Sotsji kom Putin med en lang liste over skader som USA hadde gjort på Russland og resten av verden siden slutten på den kalde krigen. Putin gjorde det klart at han, og resten av Russland, er sinte på og ydmyket av USA, skriver Bloombergs kommentator Marc Champion. Han er tidligere redaktør i Moscow Times og Financial Times.

- Putin har mange med seg
Champion gjør det klart at Putin har mange med seg. For den vanlige russer synes det umulig at opprør i Kiev og i de arabiske landene under Den arabiske våren kan ha skjedd uten at USA har spilt en rolle.

For russerne er det vanskelig å se at mennesker kan handle på egenhånd, og ikke som brikker i det amerikanske spillet, skriver Champion.

Dette mener Putin USA gjør
Putin mener at USA er verdens Big Brother som herser med sine allierte og skaper ustabilitet og lidelser over hele verden.

Han mener at det er USA som forsøker å skape en ny kald krig for å beholde makten i en verden der flere og flere nasjoner opplever økonomisk vekst.

Putin mener at USA ikke bare har destabilisert Irak men også Syria ved ikke å reagere mot president Bashar al-Assad.

Gir Vesten skylda for Ukraina-konflikten
Putin mener USA må ta ansvar for tilblivelsen av både al-Qaida og Den islamske staten ved å støtte dem i perioder da USA og terrororganisasjonene hadde felles fiender.

Putin mener også at det er USA og Vesten som har ført til konflikten i Ukraina ved å stå bak en statskupp i landet.

Champion sier at Valdai-konferansen viste at man kan se langt etter et bedre forhold mellom Russland og Vesten, og at Putins budskap var svært nære en trussel.

Mot vestlig valg
Alt tyder på at pro-vestlige og nasjonalistiske krefter går mot en knusende seier i søndagens valg til ny nasjonalforsamling i Ukraina.

Valget er det første parlamentsvalget siden revolusjonen som tvang president Viktor Janukovitsj til å trekke seg i februar.

Bakteppet for valget er dystert. Økonomien er i dyp krise, og den nye regjeringen må kjøre gjennom harde sparetiltak for å få tilgang til mer krisehjelp fra pengefondet IMF. Også gasskonflikten med Russland truer økonomien.

Samtidig fortsetter kampene mellom ukrainske styrker og pro-russiske separatister mange steder i fylkene Luhansk og Donetsk øst i landet. Det skjer til tross for at partene for halvannen måned siden inngikk en våpenhvile. Omkring 3.700 mennesker er drept i krigen.

Konflikten fører også til at anslagsvis fem millioner ukrainske statsborgere fra den russisk-annekterte Krim-halvøya og østlige områder ikke får delta i valget.

Den pro-vestlige forretningsmannen Petro Porosjenko, som vant presidentvalget i vår, håper søndagens valg vil gi ham et klart mandat til å få slutt på konflikten. Han håper samtidig å komme fram til en forståelse med Russland om at Ukraina kommer til å søke integrasjon med Vesten. Porosjenkos blokk ligger an til å vinne valget.

I tillegg til konflikten i øst og den økonomiske krisen, veier kampen mot korrupsjon tungt for mange ukrainere.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.