*Nettavisen* Økonomi.

Derfor importerte Nortura smitte-kylling med vilje

Da det ble oppdaget antibiotikaresistente bakterier i rugeegg for kylling fra Skottland i 2011, valgte Nortura å fortsette importen. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Nortura visste om problemet i 2011.

06.12.14 09:03

Da det ble oppdaget antibiotikaresistente bakterier i rugeegg for kylling fra Skottland i 2011, valgte Nortura å fortsette importen. Alternativet ville vært å ta inn smittet kylling, ifølge selskapet.

Det fortalte konsernsjef Arne Kristian Kolberg da han og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte en kyllingbonde på Kongsberg fredag.

Vurderte import

I opp mot 45 prosent av sluttproduktene ble det målt smitte. Alternativet til å stoppe importen av såkalt avlsmateriale var å ikke ha en kyllingproduksjon i Norge, men i stedet å skaffe ferdig slaktet kylling fra utlandet, understreker konsernsjefen.

– Den hadde da hatt et vesentlig høyere nivå av smitte, rundt 60-70 prosent. Så vi bestemte oss for heller systematisk å jobbe for å få ned inngangen av bakterier enn å stoppe hele kyllingproduksjonen. For det var det reelt alternativ, men vi mente det var feil, forklarer Kolberg.

Smittet

I en regjeringsbestilt rapport tidligere i høst kom det fram at 32 prosent av alle kyllingfileter som ble solgt i butikker i 2012, inneholdt antibiotikaresistente ESBL-bakterier. Året før var tallet 43 prosent.

«Bakterier dør ved varmebehandling og gjør gjennomstekt kyllingkjøtt helt trygt å spise. Normal god kjøkkenhygiene hindrer spredning av bakterier til andre matvarer», skriver Nortura på sin mattrygghet-side om ESBL.

Etter funnene i 2011 gikk skandinaviske importører sammen og krevde at leverandøren Aviagen i Skottland måtte kutte bruken av antibiotika. Ifølge Nortura er ESBL-forekomsten i Norden omtrent som i Norge, mens den andre steder i Europa kan være opp mot 90-100 prosent. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag