Den rekordlave renten gjør at mange nordmenn bruker bolig- og rammelånet til helt andre formål enn kjøp av bolig og hytte. Statistikk fra Sifo viser at 19 prosent av de med boliglån og 32 prosent av de med rammelån har brukt lånet til bilkjøp (2015-tall).

Ifølge forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand er det både ulemper og fordeler ved å bruke boliglånet på bil.

- Boliglånet gjør at du kan finansiere bilkjøpet til en veldig lav rente. Du bruker sikkerheten du har i boligen og unngår dermed høyere renter, i verste fall forbrukslån, sier Picard.

Les også: - Dette er et dårlig tilbud fra DNB

Slipper pant i bilen
En annen fordel er du ikke trenger pant i bilen grunnet sikkerheten du har i har i boligen.

- Jeg var nylig i kontakt med en bilselger som fortalte at mange blir overrasket når de skal bytte bil. Årsaken er de har lån med pant i bilen, altså heftelser på bilen, som de enten har glemt eller ikke er klar over at de må innfri før de kan bytte inn bilen, fortsetter Picard.

Forbrukerøkonomen trekker frem tre negative aspekter ved å bruke boliglånet til bilkjøp.

* Boliglån og boligkreditt forutsetter ikke at du betaler fortløpende avdrag. Da kan det bli fristende å se på totalbeløpet som et boliglån med avdragstid på 30 år.

*Boligkreditt brukt til for eksempel bilkjøp spiser av boligens egenkapital. Derfor bør du tenke gjennom boligsituasjonene din før du finansierer annet forbruk med boligen. Har du planer om å flytte i nærmeste fremtid, kan du trenge egenkapitalen til neste boligkjøp. Husk også at boligen kan falle noe i verdi, vi vet ikke hvordan boligmarkedet vil utvikle seg fremover.

*Se også om økningen i lån kan tippe deg over på en mindre gunstig rente på boliglånet. I så fall kan du møte deg selv i andre enden av regnestykket.

Ikke anbefalt for unge
Picard peker på alder og økonomisk situasjon som to faktorer som avgjør om det kan være gunstig å bruke boliglånet på andre ting enn bolig eller ei.

- Jeg vil ikke anbefale unge i etableringsfasen å bruke boligen for å finansiere bilkjøp eller annet forbruk. Er du blant dem som finansierer ferier og løpende forbruk med boliglånet, bør varsellampene blinke. Alle lån skal betales tilbake, også boliglånet.

- Men de som har relativt lite lån på en dyr bolig, har mulighet til å bruke boliglånet til for eksempel hyttekjøp, bilkjøp og oppussing. Å låne opp litt på boligen for nødvendig vedlikehold og oppussing kan være lurt, men husk at ikke alle oppussingsprosjekter nødvendigvis øker verdien av boligen, fortsetter Picard.

- Sett opp nedbetalingsplan
Hun anbefaler at man setter opp en egen nedbetalingsplan for den delen av boliglånet som brukes til annet enn bolig.

- Et billån har maksimalt syv års løpetid, og dette kan være et godt utgangspunkt. Ideelt sett bør nedbetalingen av lånet som et minimum følge verdifallet på bilen, slik at det du selger bilen for, er det du har igjen på lån av bilen.

- Å beregne hvor mye du bør betale hver måned er ikke vanskelig. Bruk en lånekalkulator på nett og legg inn summen du bruker på bil. Velg ønsket nedbetalingstid og dagens rente på lånet ditt. Så fort har du svaret på hvor mye billånet koster deg i renter og avdrag, altså hva du bør betale inn ekstra, avslutter Picard.