*Nettavisen* Økonomi.

Derfor kom sjokkavgangen

Foto: (Scanpix)

Har forsøkt å selge TV 2. Les om spillet her.

01.12.10 15:17

De siste månedene har det foregått et spill om landets største kommersielle TV-kanal, TV 2.

Etter det NA24/Propaganda24 erfarer er årsaken at Telenor ønsker seg ut av avisbransjen, og inn som en direkte eier i TV 2.

Telenor eier i dag indirekte 20 prosent av TV 2 gjennom sitt eierskap i A-pressen. TV 2 eies i dag med like store andeler av Egmont og A-pressen gjennomAETV, begge selskapene har forkjøpsrett på aksjene og medsalgsrett på aksjene.

Konsernsjefen går
De siste månedene har både den svenske mediegiganten Bonnier og Telenor meldt sin interesse for å kjøpe A-pressens 50 prosents eierandel i TV 2.

Bonnier eier i dag TV4 og samarbeider med TV 2 om fotballrettigheter.

Onsdag kom det en meget overraskende melding om at A-pressens konsernsjef Even Nordstrøm (53) trekker seg med umiddelbar virkning. Thor Gjermund Eriksen (44) er klar til å ta over.

Les mer: Konsernsjefen i A-pressen går av

Avgangen blir av en rekke kilder NA24/Propaganda24 har snakket med sett på som en direkte konsekvens av at salget av A-pressens TV2-aksjer stoppes. Det skal imidlertid være sterkt press i en periode som er årsaken til avgangen.

Politisk umulig
Nordstrøm skal ha jobbet for at dette salget skulle gå gjennom.

Men et salg av A-pressens aksjer i TV 2 er politisk vanskelig å få solgt til Telenor og Bonnier.

Ved salg til Bonnier vil hele TV 2-konsernet havne på utenlandske hender, noe som trolig er stikk i strid med den rødgrønne regjeringens intensjoner, hevder kilder overfor NA24/Propaganda.

Ved direktesalg til Telenor vil føre til et politisk ramaskrik, særlig fra høyresiden. Staten er som kjent storeier i Telenor og vil da bli sittende på eiersiden i både TV2 og NRK.

- Da blir vi iallefall den siste kommuniststaten, sier en kilde til NA24/Propaganda.

Lang fartstid
Even Nordstrøm ble konserndirektør i A-pressen med ansvar for økonomi og finans i 1996 og samtidig en del av A-pressens konsernledelse. I perioden 2005-2007 hadde han også ansvaret for konsernets omfattende trykkerivirksomhet i Norge og Russland før han ble konsernsjef i 2007.

Under hans ledelse har selskapet gjennomgått betydelige endringer og gjennomført tiltak som har medført at konsernet ble mindre rammet av finanskrisen enn mediebransjen generelt. Etter årets tre første kvartaler hadde konsernet et overskudd på 170 millioner kroner, og ligger godt an til å oppnå tidenes beste resultat i løpet av året.

Melkeku
A-pressen hadde et brutto driftsresultat (EBITDA) på 170 millioner kroner korrigert for engangseffekter i tredje kvartal.

Og spesielt eierskapet i TV 2 er lønnsømt.

TV-kanalen videreførte den gode utviklingen med en vekst mot fjoråret på 15 prosent. TV-selskapet dro inn utrolige 110 millioner kroner i tredje kvartal, mens A-pressens andel var på 56 millioner kroner.

Les mer: TV 2 tjente 110 millioner

A-pressen AS eies av Telenor og Landsorganisasjonen i Norge, og er landets nest største mediekonsern. A-pressen eier blant annet 48 lokalaviser, halvparten av TV 2 og Nettavisen og en rekke andre nettpublikasjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.