Gå til sidens hovedinnhold

- Derfor sliter vi med luksussalget

Kjendismegler Miguel Sørholt skylder på været, fiffens ferievaner og finansministeren.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Det er ikke som det var, sier kjendismegler Miguel Vivot Sørholt, om luksusboligmarkedet, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Han legger til:

- Det er flere ting som gjør det. Vi har hatt en lang og kald vår som gjør at vi sliter litt med kundegruppen. De er mer på fjellet enn vi trodde de var, sukker han.

Bare i helgen hadde over 20 boliger til 10 millioner kroner eller mer visning i landet, ifølge finn.no. Sørholt sier det også innebar annonserekord i Aftenposten med 173 boligsider. Flere av luksusboligene har vært til salgs lenge - opp til ett år uten «napp».

Tar temp'en på fiffen
Sørholt proklamerer at luksussegmentet i boligmarkedet er sterkt væravhengig, og hevder menneskene med de tykkeste lommebøkene forsvinner ut i skogen så fort solen kommer frem eller rømmer til fjells når været er dårlig.

- Da kommer ikke massen på visning, da kommer bare behovet, sier han.

Perfekt vær til å selge luksushus, er ifølge Sørholt lett overskyet vær uten de heftigste temperaturene. Skal man selge fritidshus, trenger man derimot riktig temperatur:

- Man må ha t-skjorte-vær for å selge til gode priser, sier han.

Lang ferie
At de rikeste også tillater seg lengre ferie, gjør sitt til at luksusboligene ikke går like rask unna hele året.

- Den beste tiden for en dyr villa er fra påsken til 20. juni, sier han.

Derfor haster det for de dyreste eiendommene, hvis man skal ha noe håp om salg før sommeren. Etter den tid tar fiffen ferie, og den varer gjerne til september.

Sørholt hevder de rikeste i landet ikke har blitt mer «gnukk» på pengene sine, bare de kommer over det de vil ha. Han mener derimot at det er slutt på å «jakte» eiendommer, rett og slett fordi markedet oversvømmes av luksus, og man har anledning til å være selektiv.

Finansministeren får på pukkelen
I tillegg skylder Sørholt på finansministeren for at det har gått tregt å selge dyrt den siste tiden.

- Nordmenn tror ikke på fremtiden slik vi trodde før. Kristin Halvorsen er i lommebøkene til folk hver dag. Et regjeringsskifte vil gi tro på fremtiden igjen, hevder «skappolitikeren» Sørholt.

Sørholt sier han har lagt opp budsjettet slik at kontoret hans ender likt med året 2007, og hevder de ligger godt an så langt med 158 salg årets første tre måneder, mot 107 i fjor. Han tror derimot høsten blir mer trøblete.

Må regne med ett år
- Hva ser de rike etter når de skal kjøpe hus?

- Gode materialvalg og klassiske, fundamentale kvaliteter, fremhever Sørholt, og legger til at for de pengesterke er det ikke alttid nødvendig at ting er «in i nuet».

- Og de som skal selge, må man regne med at det kan ta opp til et år å bli kvitt huset fremover?

- Det kan godt være, sier megleren.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot