*Nettavisen* Økonomi.

Derfor tapte Vollvik pengene

Idar Vollvik Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Ekspert lister opp Vollviks bommerter.

13.03.09 13:53

Fondsanalytiker Thomas Furuseth i Morningstar mener det norske folket kan ta lærdommer av telegründer og tidligere børsspekulant Idar Vollviks feil på verdens børser.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Furuseth mener Vollvik gjorde fire feil i aksjemarkedet.

  • Han hadde for stor tro på egne ferdigheter
  • Han handlet altfor mye
  • Han tok opp (for mye?) gjeld for å investere
  • Han stolte for mye på aksjeselgere

- Må tenke seg om
- Er Vollvik-historien et bevis på at børsen ikke passer for alle?

- Nei, jeg vil heller si at det er et bevis på at man må tenke seg om og handle etter egen kompetanse. Det finnes enkle metoder for å få aksjemarkedets avkastning uten å måtte gjøre veldig mye forarbeid og ha mye kunnskap, sier Furuseth til NA24.

Han mener imidlertid noe grunnkunnskap er viktig å ha før man investerer i overkommelige investeringsformer, som for eksempel aksjefond. Investeringer direkte i aksjer krever mer innsats og kompetanse, men han mener man i læringsprosessen ikke bør at større veddemål enn at de er håndterbare.

- For Vollviks del så kunne han sikkert benyttet noen millioner, men jeg ville personlig aldri brukt en større del av min personlige formue til å lære hvordan noe fungerer, sier han.

Tvangssolgte aksjer
Da Idar Vollvik solgte seg ut av Chess, satt han igjen med en god slump kapital, som han så satte inn i Vollvik Invest. Fire år senere er hele egenkapitalen borte og Vollviks investeringsselskap sliter med betydelig gjeld.

I forrige uke skrev Vollvik følgende på e-post til NA24, etter at First Securties tvangssolgte aksjer for 14,9 millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

«Vollvik Invest har idag realisert mesteparten av gjenværende aksjebeholdning. Hele egenkapitalen er nå tapt og selskapet sitter igjen med en betydelig gjeld. Idar Vollvik har dermed satt endelig strek for aksjetradingen og vil heretter fokusere på å bygge seg opp igjen ved operativ virksomhet. Vi er i positiv dialog med kreditor.»

- Lag en robust strategi
Furuseth poengterer at det er lett å gå på den smellen at man tror for mye på egne ferdigheter, og at det i aksjemarkedet er vanskelig å skille mellom flaks og dyktighet.

Men han mener en gjerne kan sikre formuen bedre, dersom en unngår å handle aksjer og aksjefond overilt.

- Sørg for å lage en robust strategi, og følg den, mener han.

Vollvik har imidlertid fått lide av sin ekstreme væremåte på børsene. Som Chess-gründer var han banebrytende ekstrem i kontakten med mediene, etterfulgt av en ekstrem tid på verdens børser.

Tradet for 236 milliarder
Han opplyser til NA24 at han i 2006 tradet for elleville 236 milliarder kroner på børsen.

- Ifølge Citibank i London var det på den tiden verdensrekord for omsetning fra en og samme person, sier Vollvik.

Han fortsetter:

- Jeg er en ekstrem person, som alltid går inn for å lykkes. Men OK, så gjorde jeg ikke det, og det er en alvorlig sak. Ikke for å fleipe, men det var tross alt bare penger.

For mange handler
Furuseth mener imidlertid Vollvik kunne beholdt store deler av formuen, dersom han hadde fulgt en langt sikrere strategi. Han investerte 600 millioner i Vollvik Invest, men måtte altså tvangsselge restene i forrige uke.

- Jeg mener at det er en viktig årsak, men også de aksjene som Vollvik kjøpte vil være blant hovedårsakene. Alt går bra så lenge kursene går oppover, men aksjekursene går ikke bare oppover, etter festen kommer dagen derpå, sier Furuseth, og viser til den enorme mengden handler Vollvik gjorde på børsene.

- Uansett hva man gjør så må man være forberedt på de dårlige periodene i aksjemarkedet, de kan komme når som helst. Hvor mange formuende mennesker gjør så mange handler som Vollvik gjorde? Ser du på «verdens beste investor», Warren Buffett, så har han sagt: «Our favourite holding period is forever».

- Rådgivere er også selgere
Furuseth utelukker ikke at Vollvik de siste årene kan ha stolt litt vel mye på aksjemeglere, og poengterer en interessekonflikt i forholdet mellom megler og investor.

- For aksjeselgere er det en ting som gjelder, nemlig kjøp og salg, siden dette generer honorarer. Samtidig så er det slik at et høyt antall aksjekjøp og salg medfører lavere avkastning, mener han.

I en e-post til NA24 har Vollvik bekreftet at aksjemeglerne hans satt igjen med store beløp etter handler de siste årene.

- Kan du si noe om hvor mye du betalte i kurtasje på alle dine handler?

- Hehehe. Det ble et par hundre millioner!, skriver Vollvik i e-posten til NA24.

- Skulle ansatt rådgiver
Furuseth har følgende tommelfingelregel:

- Husk at rådgivere også er selgere, eller i verste fall kun selgere.

Fondsanalytikeren mener Vollvik burde ha ansatt en egen rådgiver, som kunne spilt mer på lag med ham, mot for en aksjemegler som har interesse av å drive opp transaksjonsvolumet.

- Jeg klarer ikke helt å se for meg Vollvik som noe offer, men han burde nok heller startet med å ansette en person med god kompetanse på investeringer og fokusert i større grad på sikring av formuen enn spekulasjon, sier han.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.