NA24.no

Desperat jakt etter trygge havner

(REUTERS)
Sist oppdatert:
Til tross for en skrøpelig økonomi, mener gigantbank at dollaren er det beste alternativet.

Den siste tidens usikkerhet rundt økonomien i Europa, gjør at mange søker etter sikkerhet. Nå sier den største bankgruppen i verden, HSBC, at den norske kronen mangler den nødvendige likviditeten til å framstå som trygg havn - det er rett og slett for lite kroner.

I mangel av bedre alternativ, peker HSBC ut den amerikanske dollaren som den eneste trygge havnen der ute.

- Til tross for problemene i USA, ser markedet på dollaren som en kilde til relativ sikkerhet under usikre tider, skriver banken i sin rapport.

Yen også et alternativ
Hovedårsaken til at HSBC ser på dollaren som en trygg havn, er den høye likviditeten, samt deres status som reservevaluta. Men banken skriver også at de anbefaler dollaren fordi det rett og slett ikke er noen andre steder å gå.

Ettersom den sveitsiske sentralbanken valgte å låse sin valuta opp mot euroen, er sveitsiske franc ute av trygg havn-dansen. En annen tradisjonell trygg havn-valuta, japanske yen, har også blitt regulert av myndighetene, noe som gjør at HSBC mener den heller ikke er pålitelig som trygg havn.

Valutastrateg i Handelsbanken Capital Markets, Nils Kristian Knudsen, er ikke helt enig.

- Jeg mener fremdeles at japanske yen er en havn å gå til. Den har vist seg som en valuta som er svært vanskelig å svekke hvis det er ønskelig. Den japanske sentralbanken har gjennomført en rekke tiltak, men har ikke lykkes med å svekke valutaen. Den har holdt seg stabil, særlig mot dollaren, sier Knudsen til NA24.

Kronen ute av dansen
Den norske kronen ble en periode anbefalt som en trygg havn. Den tid er over, skal vi tro HSBC.

- Den norske kronen, og den svenske, innehar mange av de karakteristikkene som trengs for en trygg havn, men vi mener de mangler likviditeten som skal til for å håndtere en betydelig trygg havn-strøm, står det i bankgruppens rapport.

På det området får banken delvis støtte av Nils Kristian Knudsen.

- Den norske kronen er og blir en råvarevaluta. Den er avhengig av prisen på råvarer. Det har vært mye uro i år, men kronen har vært relativ stabil. Men jeg tror ikke at kronen vil bli et alternativ som trygg havn på kort sikt, sier valutastrategen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere